Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - CCR strică planurile PNL pentru referendum

ccr curtea constitutionala

Curtea Contituţională a decis că ordonanţa de urgenţă a guvernului prin care s-a modificat legea referendumului este neconstituţională. Altfel, consultările populare nu pot fi suprapuse alegerilor locale. Afectate direct sunt municipiul Oradea, care nu va mai putea organiza referendum de unificare cu o comună limitrofă pe 5 iunie, dar şi o comună din judeţul Botoşani.

OUG a ajuns la CCR ca urmare a unei sesizări venite de la Avocatul Poporului, care la rândul său a fost sesizat de PSD şi de mai mulţi cetăţeni.

„Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 15/2016, în integralitatea ei, contravine, pe de-o parte, dispoziţiilor constituţionale ale art. 115 alin. (4) privind regimul ordonanţelor de urgenţă, iar, pe de altă parte, prevederilor art. 147 alin. (4) din Constituţie privind obligativitatea deciziilor Curţii Constituţionale. Avocatul Poporului a reţinut faptul că reglementarea precitată este de natură să aducă atingere prevederilor art. 115 alin. (4) din Constituţie, potrivit cărora Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”, se arăta în sesizarea formulată de Avocatul Poporului.

Potrivit Ordonanței, era permisă organizarea şi desfăşurarea referendumului local la aceeaşi dată cu alegerile locale, cu utilizarea aceloraşi secţii de votare, birouri electorale de circumscriptie şi ştampile electorale.

Povestea ordonanţe este una inedită. Consiliul Local Oradea a adoptat o hotărâre privind calendarul organizării referendumului, cu o zi înainte de adoptarea ordonanţei, deşi deciziile AEP şi BEC nu permiteau organizarea unei astfel de consultări pe 5 iunie. Primaul Ilie Bolojan, secretar general al PNL, a obţinut însă, ulterior, ordonanţa de urgenţă care a introdus în legalitate administraţia locală.

Vezi şi: Victoria baronilor PNL: Cioloş sfidează CCR și Comisia de la Veneția

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.