Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima reacție a NATO după decizia Turciei de a ratifica aderarea Finlandei: Cel mai important lucru este ca Finlanda şi Suedia să devină rapid membri NATO

politico.eu
Jens Stoltenberg NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat vineri decizia Turciei de a ratifica aderarea Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică şi a pledat pentru o ratificare a aderării Suediei "cât mai repede posibil", informează AFP, potrivit Agerpres.

"Cel mai important lucru este ca Finlanda şi Suedia să devină rapid membri deplini ai NATO, şi nu să adere exact în acelaşi timp", a explicat el într-o declaraţie publicată la scurt timp după anunţul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Liderul de la Ankara a anunţat vineri că şi-a dat în cele din urmă acordul pentru aderarea Finlandei la NATO, parlamentul turc urmând să ratifice aderarea acestei ţări, nu însă şi pe cea a Suediei.

În privinţa Suediei, Erdogan a spus că va continua discuţiile cu aceasta asupra chestiunilor legate de terorism şi că ratificarea de către Turcia a intrării acestei ţări în Alianţa Nord-Atlantică va depinde de măsurile luate de guvernul suedez.

El a motivat că Turcia a considerat necesar să separe procesul aderării Finlandei de cel al Suediei, întrucât guvernul de la Stockholm nu a dat curs cererilor Ankarei de a extrăda către Turcia persoane pe care aceasta le consideră având legături cu organizaţii teroriste, în special din zona kurdă.

Între timp, Ungaria, singura ţară membră NATO în afară de Turcia care nu a ratificat aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, a anunţat că va ratifica pe 27 martie aderarea Finlandei. Anunţul a fost făcut pe Facebook de Mate Kocsis, liderul grupului parlamentar al formaţiunii FIDESZ a premierului Viktor Orban.

În ce priveşte ratificarea aderării Suediei, parlamentul de la Budapesta o va vota "mai târziu", a scris în mesajul său acelaşi politician ungar, fără alte detalii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.