Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima serie de absolvenți ai Extensiei de la Roma au depus jurământul în prezența Preasfințitului Părinte Siluan al Italiei

basilica.ro
Preasfințitul Părinte Siluan al Italiei

Prima serie de absolvenți ai Extensiei de la Roma a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a depus jurământul sâmbătă, în prezența Preasfințitului Părinte Siluan al Italiei.

Au mai participat Preasfințitul Părinte Timotei al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, și ministrul consilier Gheorghe Miloșan de la Ambasada României în Italia.

Părintele Decan Ioan Moldoveanu și Părintele Aurel Mihai, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, au oficiat slujba de Te Deum. După discursurile ierarhilor și reprezentanților facultății, studenții au semnat în cadru festiv jurământul depus în cadrul slujbei, scrie Basilica.ro.

Profesorii facultății noastre au făcut eforturi și sacrificii enorme (aproape benevol și voluntar), pentru a ține acest program viabil și funcțional, conștienți fiind că fac misiune creștină într-o lume din ce în ce mai înstrăinată de Dumnezeu și pe care o dorim adusă înapoi la Dumnezeu”, a declarat Părintele Decan Ioan Moldoveanu.

El a spus că festivitatea de sâmbătă s-a datorat în principal eforturilor Părintelui Aurel Mihai, care a fost și tutorele celor 26 de absolvenți.

Au fost patru ani de muncă intensă, de jertfă din partea întregului corp didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității din București, dar și de dedicare din partea acestor oameni plecați departe de casă spre a se împlini, cumva, și pe care Biserica noastră i-a sprijinit consecvent prin ierarhii și preoții noștri din vestul Europei”, a precizat părintele decan.

Și, cum nimic nu este întâmplător, seria aceasta și-a început periplul academic în anul comemorativ al Patriarhului Justinian (2017), al cărui nume facultatea noastră îl poartă, și și-a încheiat studiile de licență în anul acesta, în care Biserica noastră omagiază pastorația românilor din afara României”, a adăugat el.

Decanul a spus că la reușita funcționării Extensiei de la Roma au contribuit consistent Părintele Patriarh Daniel, ierarhii Episcopiei Italiei, Părintele Vicar George Militaru și Părintele Horia Grădinaru, dar și responsabilii pentru internaționalizarea studiilor oferite de Universitatea din București, în frunte cu rectorii Mircea Dumitru și Marian Preda.

În septembrie va avea loc o nouă sesiune de admitere. Extensia de la Roma oferă program de studii în Teologie Pastorală la nivel de licență pentru românii din Diaspora.

Studenții își desfășoară cursurile în sălile puse la dispoziție de Institutul Pontifical de Studii Orientale din Roma și Universitatea Pontificală Toma d’Aquino (Angelicum).

Am fost impresionat să văd cât interes există din partea mediului academic romano-catolic pentru Ortodoxia românească. Aici, numele Stăniloae avusese o contribuție fabuloasă”, a precizat Părintele Ioan Moldoveanu.

Extensia de la Roma a fost înființată în 2017, la solicitarea Mitropoliei Europei Occidentale, cu binecuvântarea Sfântului Sinod și a Părintelui Patriarh Daniel, cu sprijinul Ministerului Românilor de Pretutindeni și în cooperare cu Ministerul Educație Naționale și cu Universitatea din București.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.