Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima vizită a unui şef al diplomaţiei kosovare la Belgrad

kosovo

Kosovo, a cărui independenţă proclamată unilateral de populaţia sa majoritar albaneză în 2008 nu a fost recunoscută niciodată de Serbia, va trimite pentru prima oară joi, la Belgrad, un ministru al afacerilor externe, care va participa la o reuniune cu omologii săi din ţările din zona Balcanilor Occidentali, informează AFP.

Vizita lui Enver Hoxhaj intervine în contextul unei noi crize politice între sârbi şi albanezi, dar exprimă hotărârea Uniunii Europene de a normaliza raporturile între ei.

'Vizita mea în Serbia va fi prima a unui ministru al afacerilor externe din Republica Kosovo', a subliniat Hoxhaj într-un comunicat.

Ea reprezintă 'un indicator al normalizării relaţiilor între Kosovo şi Serbia în calitate de două state independente şi suverane', a insistat el.

Belgradul şi Tirana au decis duminică să amâne cu trei săptămâni o vizită istorică, prima în ultimii 68 de ani a unui premier albanez, respectiv Edi Rama, care fusese prevăzută iniţial pentru 22 octombrie, după un incident survenit în cursul unui meci de fotbal între selecţionatele sârbă şi albaneză, contând pentru calificările la Euro - 2016.

O dronă de care era agăţat un drapel cu harta 'Albaniei Mari', proiect naţionalist incluzând şi Kosovo, a survolat stadionul şi a provocat o criză politică fără precedent.

Ministrul Hoxhaj urmează să participe joi la o conferinţă informală a miniştrilor afacerilor externe şi ai economiei ţărilor din zona Balcanilor occidentali, a cărei organizare a fost anunţată miercuri de Ministerul sârb al Afacerilor Externe.

Comisarii europeni ai extinderii, Stefan Fulle, şi afacerilor economice şi monetare, Jyrki Katainen, urmează să asiste de asemenea la această conferinţă, potrivit aceleiaşi surse.

În pofida fermei sale poziţii sale cu privire la statutul Kosovo, Serbia a încheiat în 2013 cu guvernul kosovar un acord considerat 'istoric' pentru normalizarea relaţiilor lor, ceea ce i-a permis să înceapă în ianuarie negocierile pentru aderarea la UE.

Independenţa fostei provincii sudice sârbe a fost recunoscută până în prezent de circa 100 de ţări, între care SUA şi 23 dintre cei 28 de membri ai UE, dar nu şi de Belgrad şi Rusia, principalul său aliat internaţional.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.