DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Primăria Bistrița accesează un credit pe 10 ani de la MF, pentru cofinanțarea proiectelor europene

credite

Primăria Bistrița contractează un credit de 7,3 milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor necesare finalizării proiectelor finanțate cu bani europeni. Creditul va fi luat de la Ministerul Finanțelor publice, pe o perioadă de 10 ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sumă de 7,3 milioane de lei va fi accesată de către Primăria Municipiului Bistrița, în baza unui credit pe care municipalitatea vrea să îl contracteze de la Ministerul Finanțelor Publice pe o perioadă de 10 ani. Primăria vrea să acceseze creditul pentru cofinanțarea unor proiecte pe care le are în implementare și pentru care a reușit să obțină bani europeni.

”Împrumuturi nu se pot lua decât ca și completare la fondurile europene. Nicio unitate administrative-teritorială din România nu a avut acces la împrumut în anul 2018, fiindcă gradul de îndatorare la nivel național este prea mare. (...) O să luăm niște bani pentru completare la proiectele cu finanțare europeană, în special la blocuri, deci luăm împrumut, dar pe altceva nu putem”, a declarat primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu.

Primăria Municipiului Bistrița are în derulare 34 de proiecte europene în valoare de 95,6 milioane de euro. Dintre acestea, 32 de proiecte sunt depuse deja pentru finanțare, majoritatea trecând de etapele de evaluare și contractare.

“La această dată, municipiul Bistrița are semnate 12 contracte pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană din perioada de programare 2014-2020, în valoare totală de 95.004.004 lei, iar 20 de proiecte în valoare de 327.425.162 lei se prezintă în diferite faze de evaluare, precontractare și contractare. Pentru 10 proiecte există contracte de execuție care, conform graficelor, conțin lucrări care se vor realiza în anul 2019. Valoarea cofinanțării cheltuielilor eligibile și neeligibile pentru cele 10 proiecte este de 7.370.133 lei. Având în vedere necesitatea executării lucrărilor de investiții, efortul financiar ridicat pentru realizarea proiectelor contractate sau aflate în prag de contractare și ținând seama de faptul că bugetul local nu dispune în anul 2019 de resurse financiare necesare pentru asigurarea cofinanțării, propunem aprobarea contractării unui împrumut care se va realiza pe o perioadă de maxim 10 ani”, se arată în proiectul adoptat, marți, de consilierii municipali.

Primăria Bistrița mai are două credite accestate, însă gradul de îndatorare al municipiului Bistrița este de 8,16% în condițiile în care gradul maxim de îndatorare stabilit potrivit legii este de 30%.

Cu banii europeni vor fi reabilitate termic mii de apartamente din oraș, va fi modernizat sistemul de iluminat public, se vor amenaja piste de biciclete, vor fi reconfigurate diferite străzi din oraș și va fi amenajat un centru intermodal de transport public. De asemenea, zona centrală a orașului va fi reabilitată, vor fi amenajate mai multe parcuri, terenuri de sport, vor fi reabilitate cămine culturale, grădinițe și școli.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.