DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Primăria din Philadelphia a dat în judecată mai multe bănci importante

bank

Primăria din Philadelphia a dat în judecată mai multe bănci importante, între care Bank of America şi Citigroup, sub acuzaţia că au conspirat pentru a umfla dobânzile unui tip de obligaţiuni folosite de primării şi alte instituţii publice, care au suportat costuri estimate la miliarde de dolari, transmite Reuters.

Între băncile date în judecată se mai află Barclays, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase, Royal Bank of Canada şi Wells Fargo.

Băncile sunt acuzate în plângere că au manipulat în secret dobânzile pentru obligaţiunile scutite de taxe numite VRDO (variable-rate demand obligations).

Primăria Philadelphiei, care a emis obşigaţiuni VRDO în valoare de peste 1,6 miliarde de dolari, susţine că băncile s-au înţeles pentru a colecta comisioane de ordinul sutelor de milioane de dolari pe care nu le meritau, limitând finanţări majore pentru servicii publice cum at fi spitale, furnizări de energie şi de apă, şcoli şi transporturi.

”Faptele ilegale pe care le-ar fi comis acuzaţii au făcut ca Primăria din Philadelphia şi alte entităţi din ţară să plătească ani de zile dobânzi peste nivelul pieţei”, a declarat avocatul primăriei, Marcel Pratt.

Potrivit Primăriei Philadelphiei, comportamentul băncilor este subiectul unei investigaţii preliminare a diviziei antitrust a Departamentului de Justiţie, în timp ce Comisia pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) a contactat patru dintre aceste bănci.

The Bond Buyer a relatat despre despre investigaţia Departamentului de Justiţie în luna septembrie, citând surse apropiate situaţiei.

Bank of America, Citigroup, Goldman, JPMorgan, RBC şi SEC au refuzat să comenteze.

Plângerea a fost înregistrată la Tribunalul Districtual din Manhattan.

Citește și: Urmașii lui Michael Jackson au dat în judecată HBO pentru documentarul 'Leaving Neverland'! Totul a început la București

VRDO sunt obligaţiuni pe termen lung care permit emitenţilor să se împrumute la dobânzi scăzute pentru că includ o opţiune ”put”.

Opţiunile ”put” dau cumpărătorului dreptul, dar nu şi obligaţia, de a vinde un activ la un preţ de dinainte stabilit (preţul de exercitare), la o anumită dată sau pe o anumită perioadă.

Aceste obligaţiuni permit investitorilor să le răscumpere mai repede oferindu-le băncilor, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul celor şapte bănci date în judecată.

Băncile revând apoi obligaţiunile altor investitori şi taxează emitenţii pentru serviciile oferite.

Potrivit plângerii, băncile s-au înţeles, prin intermediul unor întâlniri personale, discuţii telefonice sau electronice, să nu se concureze una pe alta pentru serviciile de revânzare oferite între februarie 2008 şi iunie 2016, perioadă în care controlau circa 70% din serviciile de revânzare a obligaţiunilor VRDO.

Potrivit Primăriei din Philadelphia, băncile au procedat în acest mod pentru a menţine dobânzile la un nivel artificial de ridicat şi a se asigura că investitorii nu îşi vor exercita oţiunile ”put”, pentru a încasa comisioane ”fără să facă practic nimic”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.