Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primăria Rădăuți pe butuci. Prefectul cere intervenția de urgență a Guvernului

guvern

Prefectura Suceava va transmite o informare, joi, primului ministru Victor Ponta privind situaţia gravă cu care se confruntă municipiul Rădăuţi, blocat de mai multe săptămâni pentru că nu are conducere, a declarat prefectul Constantin Harasim.

El a spus că ''îl va ruga'' pe premier să găsească o soluţie legală pentru ca municipiul Rădăuţi să aibă conducere provizorie până la alegerile locale de anul viitor. Totodată, Harasim a spus că va transmite şi propunerea făcută de autorităţile sucevene prin care ar trebui emisă o Ordonanţă de Urgenţă care să modifice Legea administraţiei publice locale, astfel încât, în situaţii ca aceea de la Rădăuţi, să poată fi numiţi, temporar, un primar şi un viceprimar.

Harasim a decis să facă acest demers după ce în şedinţa de Guvern de miercuri nu s-a discutat situaţia de la Rădăuţi.

El a spus că angajaţii Primăriei Rădăuţi, care nu şi-au primit salariile şi cu care s-a întâlnit cu o zi în urmă, şi-au exprimat intenţia de a protesta la Guvern pentru găsirea unei soluţii de ieşire din criză la Rădăuţi.

Aproximativ două sute de angajaţi ai Primăriei Rădăuţi nu şi-a primit salariile, din cauză că instituţia a rămas fără ordonator principal de credite, după ce primarul Aurel Olărean a fost arestat, iar Consiliul Local dizolvat, situaţie care este unică în ţară.

Şeful Serviciului financiar contabil din cadrul Primăriei Rădăuţi, Camelia Romencu, a declarat că angajaţii primăriei, ai Casei de Cultură şi ai Clubului Sportiv Municipal nu şi-au încasat încasat salariile.

Potrivit lui Romencu, mulţi angajaţi sunt nemulţumiţi, pentru că se află în situaţii dintre cele mai dificile, având în vedere că au rate la bănci pe care trebuie să le achite. Ea a subliniat că în cele mai grele situaţii se află familiile în care şi soţul şi soţia lucrează în cadrul Primăriei.

Romencu a spus că de la Primăria Rădăuţi s-a trimis o adresă oficială către Guvernul României prin care se solicită o soluţie la problema salariilor cu care se confruntă instituţia.

Totodată, prefectul de Suceava a spus că a avut discuţii la Bucureşti cu reprezentanţi din conducerea Ministerului Afacerilor Interne cu privire la situaţia de la Rădăuţi şi a primit asigurări că urmează să fie stabilită în mod oficial o soluţie pentru acest caz.

Guvernul a ieşit şi din calendarul care făcea posibilă şi organizarea de alegeri parţiale pentru consilii locale, primari sau preşedinţi de CJ.

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, organizarea oricăror alegeri locale înainte de luna iunie 2016 a devenit, de la începutul săptămânii trecute, imposibilă. Fiecare scrutin local ar fi trebuit organizat mai devreme de luna iunie, cât timp legea interzice alegerile parţiale cu mai puţin de un an înaintea celor la termen. În cazul alegerilor locale parţiale, data de 7 iunie 2015 este ultima posibilă pentru organizarea şi desfăşurarea acestora, iar proiectele de hotărâri de Guvern ar fi trebuit adoptate astfel încât să intre în vigoare pe 4 mai 2015. Până pe 4 mai, Guvernul nu emisese încă nicio hătărâre în acest sens.

Municipiul Rădăuţi a rămas fără conducere, după ce mandatul secretarului delegat al Primăriei, Adrian Onciul, a expirat pe 27 aprilie.

Prefectul a transmis MAI documentaţia pentru organizarea de alegeri parţiale anticipate la Rădăuţi, cu propunerea datei de 31 mai, dar calendarul şi data alegerilor urmează trebuie să fie stabilite prin hotărâre de guvern.

Secretarul interimar al municipiului, Adrian Onciul, a asigurat conducerea Primăriei Rădăuţi după ce primarul Aurel Olărean a fost arestat şi Consiliul Local a fost dizolvat, iar ANFP a anunţat că pentru această funcţie se va organiza concurs pe 29 mai.

Mandatul primarului ales al municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, este suspendat din septembrie 2014 până la încetarea măsurii arestării preventive, iar Consiliul Local al municipiului Rădăuţi a fost dizolvat prin hotărâre judecătorească definitivă.

De la suspendarea lui Olărean din funcţie, după arestarea sa, până la dizolvarea Consiliului Local, funcţia de primar a fost asigurată de viceprimar. Odată cu dizolvarea CL Rădăuţi, consilierii locali, inclusiv viceprimarul cu atribuţii de primar, au pierdut mandatele.

Tribunalul Suceava a decis, pe 9 octombrie 2014, dizolvarea de drept a CL Rădăuţi şi a admis astfel cererea formulată de Prefectura Suceava de dizolvare a CL, care nu s-a întrunit două luni consecutiv în şedinţă, deşi a fost convocat conform prevederilor legale.

Decizia Tribunalului Suceava a fost contestată, iar Curtea de Apel Suceava a respins recursul, menţinând, în 31 martie, decizia Tribunalului Suceava, iar CL Rădăuţi a fost dizolvat de drept.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.