Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primăria Sectorului 4 construiește trei unități de învățământ (două grădinițe, o școală) și o bibliotecă pentru românii din regiunea Cernăuți, Ucraina

Demers fără precedent al autorităților române pentru ajutorarea comunităților de români din Ucraina.

Primăria Sectorului 4 al Municipiului București începe lucrările de construcție la trei unități de învățământ, (două grădinițe, o școală) și o bibliotecă, în regiunea Cernăuți, în localitățile Mahala și Ostrița, ambele locuite în proporție de aproape sută la sută de români, în cadrul unui proiect pilot, care vizeaza sprijinirea financiară a comunităților românești din Ucraina.

Prima unitate de învățământ care va beneficia de sprijn financiar, în valoare de 50.000 de euro, ca urmare a Acordului de înfrățire existent între Sectorul 4 al Municipiului București și primăriile localităților Mahala și Ostrița din regiunea Cernăuți, Ucraina, este grădinița din localitatea Mahala.

ü  Grădinița are o capacitate de 120 de locuri și este singura unitate de învățământ destinată preșcolarilor din zona respectivă.

ü  Timp de 20 de ani, nu a existat nicio grădiniță pentru copiii a peste 7000 de români care locuiesc în cele 4 sate ale comunei Mahala.

ü  Lucrările la gradinița care se construiește acum au început în urmă cu 3 ani, însă nu au putut fi terminate, din cauza lipsei banilor.

ü  Acum, cu ajutorul Primăriei Sectorului 4 va putea fi finalizată constructia unității de învățământ.

ü  O altă investiție va viza o bibliotecă, ce urmează să fie construită în localitatea Mahala, pentru comunitatea românească din regiunea Cernăuți.

ü  Totodată, în baza Acordului de înfrățire dintre  între Sectorul 4 al Municipiului București și primăriile localităților Mahala și Ostrița, Primăria Sectorului 4 va acorda un sprijin financiar, în valoare de 50.000 de euro, pentru consolidarea și modernizarea unei școli în localitatea Ostrița, din regiunea Cernăuți.

ü  Lucrările vor începe în cel mult două luni de zile și vor consta în transformarea unei școli vechi într-o unitate de învățământ nouă, cu toate dotările necesare, cu profil sportiv.

Citește și: Vești bune de la meteorologi - Vreme însorită, temperaturi în creştere și foarte puţine ploi

ü  Astfel, aproape 500 de elevi vor avea  condiții moderne de studiu, dar și pentru a-și petrece timpul liber de la finalul orelor de curs, prin participarea la diverse activități sportive și recreative.

ü  De asemenea, în localitatea Ostrița, în perioada următoare va începe și construcția unei noi grădinițe, de care vor beneficia aproximativ 150 de copii preșcolari.

Suntem prima unitate administrativ-teritorială din România care sprijină concret, financiar o comunitate românească din Ucraina, din regiunea Cernăuți. Consider că este un demers firesc, pe care orice român trebuie să-l facă pentru frații noștri de aici, care de-a lungul timpului nu au primit niciun fel de ajutor. Este normal ca românii să fie preocupați de români. Așa cum cei din România se preocupă de cei din Republica Moldova, tot la fel de normal și de corect este să ne preocupăm și de cei de aici, din Ucraina, din regiunea Cernăuți.”, a declarat Daniel Băluță, Primarul Sectorului 4, care a participat sâmbătă, 11 mai a.c., la inaugurarea lucrărilor de construire a patru obiective cultural-educative, finanțate din bugetul local al UAT Sector 4.

Localitățile Mahala și Ostrița au făcut parte încă de la înființare din regiunea istorică BucovinaPrincipatului Moldovei. Ulterior, timp de 100 de ani, românii din nordul Bucovinei au trait sub patru ocupații: Austria, câțiva ani cu România, Rusia și Ucraina.

Provincie româneasca până în anul 1940, Bucovina de Nord continuă și astăzi să-și dovedească apartenența fața de România, mai ales prin numărul semnificativ  de mare al celor care luptă din greu pentru a salva limba română în şcolile din Ucraina.

În Ucraina trăiesc între 400.000 şi 500.000 de români. Potrivit statisticilor comunităților românești, cei mai mulți români, 250.000, trăiesc în regiunea Cernăuți, (nordul Bucovinei şi Herta), 130.000 în sudul Basarabiei (regiunea Odessa) şi 40.000 în Transcarpatia, comunitatea românească reprezentând a treia etnie ca pondere în Ucraina, după ucrainieni și ruși.

Anul trecut,autoritățile din Ucraina au decis amânarea intrării în vigoare a legii educației, cea care a creat tensiuni cu țara noastră. În acest sens, Ucraina a prelungit până în 2023 perioada de tranziție pentru punerea în aplicare a articolului care interzicea predarea în limbile minorităților etice începând din gimnaziu, potrivit unui comunicat remis STIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.