Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarii cer modificarea Codului Fiscal

cod fiscal

Asociatia Municipiilor din România vrea modificarea Codului Fiscal, cerând suprataxarea cladirilor si terenurilor abandonate, precum si reintroducerea taxei hoteliere, venit pe care autoritatile locale îl foloseau pentru promovarea turismului, a declarat presedintele executiv al AMR, Ilie Bolojan.

"Noi am discutat si cu reprezentantii Guvernului si am trimis solicitari la toate conducerile partidelor parlamentare, în urma cu aproximativ o saptamâna. Cerem partidelor parlamentare, daca tot se discuta Codului Fiscal, înca o data, sa introduca posibilitatea de a supraimpozita imobilele si terenurile neîngrijite, precum si reintroducerea taxei hoteliere, pe care au anulat-o, taxa care exista de 20 de ani, în România", a declarat pentru Mediafax, presedintele executiv al Asociatiei Municipiilor din România (AMR), Ilie Bolojan.

Presedintele executiv al AMR a mai afirmat ca proiectul de Cod Fiscal, în forma trimisa initial în Parlament, prevederea suprataxarea cladirilor si a terenurilor abandonate, însa, la dezbaterea din Comisia de buget a Camerei Deputatilor, alesii au votat pentru respingerea acestei masuri.

Bolojan a mai precizat ca prin introducerea în Codul Fiscal a prevederii referitoare la imobile si cladirile neîngrijte, autoritatile locale nu sunt obligate sa aplice aceasta supraimpozitare, ci doar le ofera aceasta posibilitate.

"Solicitam introducerea acestei masuri pentru a da posibilitatea ca autoritatile locale sa poata sa supraimpoziteze imobilele neîngrijite, deci nu este o chestiune obligatorie, este o posibilitate. Se creaza, astfel, posibilitatea de aplicare a unor politici publice locale. Daca vrea consiliul (local - n.r), poti sa o aplici sau nu. Taxarea se poate majora de pâna la cinci ori. Se poate aplica treptat, în fiecare an, poate fi în cresetere, se poate dubla sau tripla, asta tine de fiecare localitate în parte. Aceasta posibilitate legala este o practica europeana, nu este ceva nou la noi", a mai spus presedintele executiv al AMR.

Bolojan a mai spus ca, în politica româneasca, alesii "vor sa dea doar vesti bune" si cum suprataxarea este considerata "o veste proasta", oamenii politici se feresc de adoptarea acestei masuri.

Potrivit conducerii AMR, au existat discutii cu liderii partidelor parlamentare, care "în principiu, au fost de acord" cu propunerile asociatiei.

Ilie Bolojan a mai atras atentia ca decizia Parlamentului de a scoate taxa hoteliera din Codul Fiscal, taxa pentru care fiecare turist platea între 0,5 si 1,5%, din valoarea cazarii, face ca România sa fie singura tara din Europa care nu ar mai avea aceasta taxa.

Bolojan a argumentat necesitatea reintroducerii taxei hoteliere, afirmând ca acest venit local era folosit de primarii pentru a promova turismul, în zona, prin participarea la târguri, evenimente locale si înteprinderea altor demersuri specifice.

Asociatia Municipiilor din România a adresat, recent, un memoriu ministrului Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, prin care solicita reintroducerea impozitarii suplimentare a imobilelor constând în cladiri si terenuri neîngrijite sau abandonate din intravilanului localitatilor, precum si reintroducerea taxei hoteliere, cu stabilirea cuantumului ei de catre Consiliile Local, în cadrul unui interval 0,5%-5%.

Liderii partidelor parlamentare se vor întâlni joi pentru a discuta despre reexaminarea Codului Fiscal, dupa ce, la initiativa PSD, sesiunea parlamentara extraordinara programta pentru începutul acestei saptamâni a fost anulata.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.