Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarii trebuie aleși în 2 tururi! Aici e cheia destructurării #CiumeiRosii!

Dragnea nu ar fi acumulat o putere atât de mare, iar PSD n-ar fi avut o majoritate parlamentară atât de solidă, dacă nu ar fi existat catastrofala prevedere prin care primarii se pot alege într-un singur tur. În martie 2016, am scris: „Efectul localelor va fi cel al bulgărelui de zăpadă care declanşează avalanşa: ar putea duce la cea mai puternică victorie a PSD, la alegerile parlamentare, din 2000 până azi”. Și, din păcate, am avut dreptate.

Am scris, tot atunci, că PNL și Iohannis sunt complicii PSD. În primăvara lui 2015, când a fost finalizată, în Parlament, legea alegerilor locale, liberalii și Iohannis – sub presiunea propriilor baroni locali – au acceptat ca primarii să fie aleși într-un singur tur. La acel moment, PSD-ul și Ponta erau puternic șifonați de pierderea prezidențialelor și speriați de Iohannis. Dacă acesta întorcea legea la Parlament și cerea alegeri în două tururi, la primari, sunt 100% convins că PSD ceda. Dar domnul Iohannis a semnat legea fără nici un fel de obiecții.

Așa se face că, azi, avem un edil-șef al Capitalei ales cu voturile a circa 14-15% din totalul alegătorilor bucureșteni. La Craiova, actualul primar PSD are în spate voturile a 8-9% din electorat.

În acest moment, chiar dacă PSD-ul este puternic afectat de anii de guvernare ultra-coruptă și imbecilă, există mari șanse să își păstreze puterea la nivel local, inclusiv în București, având în vedere că opoziția este divizată și pare a fi incapabilă să susțină candidați unici anti-PSD.

Din acest motiv, cred că PMP și Eugen Tomac au făcut un lucru excelent prin faptul că au strâns un milion de semnături pentru inițiativa de schimbare a sistemului de alegere a primarilor. În primul rând e bine că, sub Eugen Tomac, PMP are o agendă clară: a susținut referendumul pentru familia tradițională, se bate pentru unirea cu Basarabia și face un efort real, cuantificabil, pentru revenirea la sistemul de alegere a primarilor în două tururi. Vă rog să făceți o comparație cu PNL: scoate nasul din vizuină, se uită încotro bate vântul și trântește două, trei, lozinci. Când se schimbă direcția vântului, se schimbă și lozincile PNL. Modul în care acest partid s-a comportat la referendumul pentru familie ilustrează perfect „consecvența” liberalilor.

În al doilea rând, e bine că PMP pornește de pe acum presiunea pentru schimbarea acestei legi nedrepte. Desigur, în Parlament, PSD și UDMR se vor opune, iar PNL o va scălda. Dar soluția de rezervă este cea propusă de Eugen Tomac: președintele Iohannis să declanșeze un referendum consultativ pe acest subiect. El poate fi organizat concomitent cu alegerile europarlamentare și cu referendumul pentru Justiție. În acest fel, există șanse mari ca nedreptul cvorum de prezență să fie atins.

Important este să înțelegem de pe acum că, dacă Ciuma Roșie își conservă puterea la nivel local și după alegerile din 2020, va pleca în alegerile parlamentare cu un avantaj uriaș. La acest avantaj ar putea adăuga cine știe ce modificări-surpriză la legea alegerilor generale, care să-i permită să fraudeze masiv. Ar fi bine dacă întreaga opoziție ar înțelege că alegerile din 2020 trebuie pregătite de pe acum, pentru a evita ca Satana de Teleorman, printr-un amestec de fraude și incompetență a taberei anti-PSD, să rămână la putere. Vă puteți închipui România cu Dragnea la putere până în 2024? Sau, dacă nu va fi Dragnea, va fi doamna Firea. E un coșmar pe care încă îl mai putem opri!

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.