Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost acuzat de discriminare, iar acum transmite un mesaj despre Holocaustul Romilor

chereches romi

2 august este Ziua Comemorării Holocaustului Romilor. Cu această ocazie unul dintre cei mai controversaţi primari în domeniul gestionării problemelor comunităţii rome transmite un mesaj  de condoleanţe, dar şi de explicare a măsurilor adoptate în privinţa romilor din oraşul pe care îl conduce.

"Au trecut 71 de ani de la un moment sumbru din istorie: pe 2 și 3 august 1944, mii de romi au fost masacrați în Zigeunerlager, lagărul de concentrare de la Auschwitz - Birkenau, dar și în cele din Transnistria și Bug. Dar nu doar aceste două zile sunt marcate cu sângele unor oameni nevinovați. Pentru că mulți dintre cei care au scăpat de moarte în lagăre, au pierit de frig, de foame, răpuși de boli, încercând să se întoarcă acasă. Țigani din România și din alte țări din Europa au fost pur și simplu hăituiți și uciși cu sânge rece. Unii spun că este vorba despre 3.000 de oameni, alții suțin că ar fi vorba între 600.000 și 1,5 milioane exterminați în perioada holocaustului. Indiferent de care ar fi cifra exactă, fapta în sine este de o gravitate care nu poate fi exprimată în cuvinte. Nici un om nu are dreptul de a lua viața unui alt om! Cu atât mai mult, nu din considerente etnice", spune Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.

Vezi şi: Lider UNPR, semnal către Klaus Iohannis / INTERVIU

Primarul UNPR a fost acuzat de-a lungul timpului de discriminare, pentru că a construit un cartier special pentru romi, pe care l-a împrejmuit cu un gard înalt de beton. La acuzaţia de construire a unui ghetou, edilul răspunde cu argumentul că le oferă condiţii decente de viaţă romilor.

"Îmi exprim astăzi regretul pentru atrocitatea care a avut loc în urmă cu câteva decenii. Și doresc să vorbesc despre speranța și viziunea pe care eu, un om civilizat și educat, o am inclusiv în calitate de primar al municipiului Baia Mare. Pentru că dacă este vreun moment prielnic de a vorbi despre bine și despre viitor atunci cu certitudine acel moment este acum când ne aducem aminte de un episod sumbru al istoriei. Au trecut 71 de ani de la holocaustul romilor însă nu s-au schimbat, din păcate, multe. Discriminarea și marginalizarea acestei etnii este actuală și astăzi, fapt care trebuie să înceteze. Nu rezolvăm nici o problemă prin dușmănie și ură, prin discriminare și marginalizare. Putem în schimb să ajutăm. Să întindem o mână celor aflați în situații delicate, să oferim acces copiilor la educație și părinților lor la muncă. Datoria noastră este să le oferim o undiță cu care să pescuiască, nu peștele gata prins. Să îi ajutăm să devină cetățeni care să participe activ la dezvoltarea comunității din care fac parte. Și îmi doresc ca municipiul Baia Mare să devină un exemplu de bună practică în ceea ce privește integrarea romilor. Avem un proiect îndrăzneț pe care l-am gândit și îl derulăm cu sprijinul unor fundații și organizații serioase care militează nu atât pentru drepturile romilor ci pentru accesul copiilor la educație, la sprijinirea familiilor aflate în situații de risc. Pentru că înainte de toate, vorbim despre copii. Ei sunt cheia rezolvării tuturor problemelor trecutului, ei sunt speranța unui viitor mai bun.

Am fost atacat de multe ori, atât eu ca primar cât și administrația publică locală băimăreană ca entitate administrativă, pentru măsurile pe care dorim să le luăm în privința categoriilor defavorizate. Noi nu ne dorim să lăsăm oameni fără un acoperiș deasupra capului! Dar nici nu ne dorim ca sute de copii să trăiască în condiții mizere, fără apă, fără electricitate, în mizerie și în sărăcie. Noi vrem pentru toți copiii din Baia Mare - indiferent de etnie! - acces la educație și la servicii de sănătate. Noi nu ne dorim să marginalizăm oameni. Dar nici nu putem să îi lăsăm să își ducă veacul în sărăcie și mizerie. Toți avem drepturi, dar avem și obligații. Și acest aspect trebuie luat în considerare mai ales de cei care consideră că unii au doar drepturi. În Baia Mare îmi doresc ca fiecare cetățean să aibă aceleași drepturi, dar și aceleași obligații. Cei care au probleme să fie dirijați spre rezolvarea lor. Copiii să aibă condiții de trai decente și acces la educație. Părinții să aibă acces la muncă pentru a putea pune o pâine pe masă familiei, să își permită să țină copiii la școală. Cred că astfel vom reuși să rezolvăm tot ceea ce alții nu au reușit. Pentru că nu forța este soluția, ci educația", mai spune Cătălin Cherecheş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.