Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, anunță că Parcul Cișmigiu va fi reabilitat fără să se facă defrișări

cismigiu

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a transmis, marți seara, că Parcul Cișmigiu va fi reabilitat fără să se impună defrișarea unor arbori de valoare istorică, anunță MEDIAFAX.

„Prin proiectul de reabilitare peisagistică a parcului istoric Grădina Cișmigiu, Primăria Capitalei dorește restaurarea acestui obiectiv, pe care să-l redea bucureștenilor ca spațiu public de calitate, sigur pentru vizitatori și care să păstreze amprenta sa istorică. (...) Resping ferm orice zvonuri, insinuări și intoxicări ale opiniei publice care fac referire la așa-zise defrișări ale unor arbori cu valoare istorică”, a transmis Gabriela Firea.

Citește și: Vești uriașe! Se dau bani de la stat

Firea a mai spus că în ceea ce privește Pădurea Băneasa, a inițiat un proiect de hotărâre pentru recuperarea acestui teren.

„Tuturor celor care și-au manifestat public, în ultimele zile, dragostea pentru Cișmigiu, printre care și oameni de cultură ai Capitalei, le transmitem că preocuparea Primăriei Capitalei pentru acest parc este reală și serioasă: tocmai de aceea, sunt prevăzute plantări noi, conservarea și protejarea exemplarelor deosebite de vegetație și arbori, conservarea și punerea în valoare a elementelor istorice inventariate; desființări ale elementelor parazitare existente în prezent (garduri, rampe, mobilier distrus etc - dar documentația propune și demontarea a patruzeci de bucăți de tonete / cabine pază / toalete ecologice)”, arată Primăria Capitalei într-un comunicat de presă.

Sursa citată precizează că documentația proiectului prevede că „intervenţiile şi folosinţa Grădinii Cişmigiu vor trebui corelate cu statutul de monument istoric al imobilului şi evoluţia sa compoziţională, în integralitatea tuturor elementelor care îl alcătuiesc, principale şi auxiliare”.

„Precizăm că Parcul nu a beneficiat din 1953 de o reabilitare majoră integrată, deși a fost inaugurat oficial acum 165 de ani (în 1854) și a suferit o serie de intervenții neautorizate, care au dus la degradarea unor anumite zone și îl afectează din punct de vedere funcțional, estetic și al siguranței pentru vizitatori. Pentru a remedia actuala situație a parcului, este necesar ca intervenția să fie una integrată, să aibă la bază studii aplicate la stilul și istoricul acestui parc și să elimine acele transformări ce au degradat parcul de-a lungul timpului”, mai arată PMB.

Citește și: Vești bune pentru conducătorii auto- A fost depus un proiect important

Referitor la situația arborilor seculari, plantați înainte de cel de-al doilea război mondial, PMB precizează că, după elaborarea Proiectului tehnic, va avea loc acțiunea de cartare a fiecărui copac în parte.

„Copacii sănătoși și cu valoare dendrologică și/sau peisagistică vor fi menținuți și îngrijiți, iar în cazul celor uscați sau bolnavi se va identifica, după caz, în ce măsură au nevoie de tratamente sau de defrișare, pentru a nu îmbolnăvi și alți copaci și pentru a elimina riscul de accidente. Acest aspect este important întrucât Primăria Capitalei dorește să nu se repete incidente similare celor din iarna trecută, când s-au rupt crengi și s-au prăbușit copaci, din cauza fenomenelor meteo extreme. Se intenționează toaletarea zonelor verzi și plantarea de arbori de calitate, care să refacă coronamentele volumetrice datând încă din perioada Meyer și preluate parțial de Redbun”, mai arată PMB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.