Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, către MApN și Raed Arafat: 'E ok să băgăm oamenii într-o psihoză? Eram în conceptul că suntem sub umbrela NATO'

inquamphotos.com
ionut-pucheanu

Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, și-a exprimat din nou nemulțumirea față de mesajele Ro-Alert primite vineri noaptea de locuitori, text în care gălățenii erau îndreptați spre beciuri și adăposturi civile. Edilul consideră că nu contestă utilitatatea emiterii mesajelor Ro-Alert în caz de pericol, dar textul trimis pare să fie o recunoaștere a faptului că România se află într-o etapă de război și acest lucru ar putea genera o psihoză socială acolo unde viața se desfășura liniștită.

„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adoposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori", a fost mesajul primit de gălățeni chiar înainte de miezul nopții, vinerea trecută, pe fondul bombardamentelor rusești asupra porturilor ucrainene Ismail și Reni.

Mesaje similiare au fost trimise și în Tulcea, iar MApN a spus că „a notificat, începând cu ora 22,38, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din Judeţele Tulcea şi Galaţi” în urma detectării unor grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, în proximitatea graniţei cu România.

„Am intrat într-o nouă etapă”

Primarul Ionuț Pucheanu a declarat duminică seară, la Antena 3, că totul riscă să se transforme într-o psihoză pentru că locuitorii știu că se află sub umbrela NATO:

„Mie se pare ca dl Arafat a luat-o mult prea personal, din păcate, nu dânsul a apăsat pe butonul pentru mesaje, dar mi se pare cam mult...Am vazut că mi-a spus și să-mi las telefonul în afara casei dacă mă deranjează.

Pentru a ma face si mai bine înțeles, și până acum s-a bombardat iar viața în orașele acestea relativ mici Brăila, Tulcea și Galațiul, dincolo de rumoarea unor zgomote cu care nu eram obișnuiți intraseră cumva în cotidian, nu se simțea nimeni amenințat, eram în conceptul ăsta general că suntem sub umbrela NATO și nimeni nu ne atacă.

Am intrat într-o nouă etapă, în momentul în care primești un mesaj în miez de noapte în care ți se indică să te duci în beci și spre adăposturi, mie mi se pare că este o formă prin care România spune că suntem într-o etapă de război. Eu ceea ce am reclamat nu este neapărat primirea acestor Ro-Alert-uri, înțeleg perfect sistemul de atenționare, ceea ce am reclamat a fost textul în sine, când îi spui omului la 12 noaptea îndreptați-vă spre adăposturi, un om ce ar trebui să facă? Să iasă pe străzi când populația nu este antrenată, pregătită, nu știe unde sunt adăporturile? Să fie niște mii de oameni pe stradă? Eu asta am reclamat.

Nu am o problemă cu Ro-Alert, poate să fie trimise oricâte. Dar credeți că e ok să băgăm oamenii într-o psihoză? Nu e vorba de informare, că nu e chestie că 'La Reni se bombardează, stați liniștiți, la dvs acasă lucrurile sunt ok', pot înțelege genul acesta de mesaje, dar dacă le spui să se ducă în beci e o problemă”.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat sâmbătă, la Timișoara, că autoritățile nu au cum să ignore informațiile MApN și nu-și asumă nimeni riscul de a nu informa prin mesaj RO-ALERT atunci când există chiar și cel mai mic risc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.