Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarul Houstonului adoptă un ton optimist, la aproape o săptămână după uraganul Harvey

wired.com
huoston harvey

Primarul Houstonului, Sylvester Turner, a adoptat un ton optimist, la aproape o săptămână după ce a lovit Harvey, declarând oraşul “deschis pentru afaceri”, relatează CNN. Edilul şi alţi oficiali au evocat mici semen ale îmbunătăţirii situaţiei, precum scăderea oamenilor din adăposturi, reluarea circulaţiei unor linii de autobus şi redeschiderea parţială canalului de navigaţie din oraş, informează news.ro.

Potrivit primarului, unele zone din Houston se confruntă în continuare cu probleme din cauza inundaţiilor şi din cauza faptului că apa nu se mişcă, dar în restul oraşului, apa dispare. Traficul se întoarce pe şosele, iar alimentarea cu energie electrică a fost reluată în mare parte a regiunii.

“Dăm pagina”, a spus Turner. “Oraşul Houston este deschis pentru afaceri. Si, sincer, sunt deschişi pentru afaceri chiar acum”, a adăugat el.

Însă sud-estul Texasului se confruntă cu o nouă serie de lovituri: un oraş de la est de Texas, Beaumont, a rămas fără apă, deoarece pompele s-au stricat, administratorii zinei chimice Arkema au avertizat că sunt posibile noi incendii, după exploziile de joi, iar cel puţin un spital nu poate avea grijă de pacienţi.

La aproape o săptămână după ce uraganul Harvey a ajuns pe coasta Texasului, locuitori disperaţi se luptă în continuare cu lipsa mâncări şi a apei de băut. Între timp, autorităţile continuă să caute supravieţuitori şi au salvat mai mulţi oameni de pe acoperişuri, cu elicopterul, în timp ce bilanţul deceselor a ajuns la cel puţin 49. Autorităţile se tem că bilanţul va creşte, pe măsură ce vor fi găsite noi cadavre.

Ţinând cont de amploarea dezastrului, comandantul care a condus răspunsul federal al uraganul Katrina, în urmă cu 10 ani, a pus sub semnul întrebării eficienţa actualelor eforturi de asistenţă.

„Când ai o combinaţie de rafale de vânt de uragan, inundaţii de cinci zile şi începi să pierzi alimentarea cu apă şi cu energie electrică, se schimbă situaţia”, a explicat generalul în rezervă Russel Honore.

“Pierderea alimentării cu energie electrică, în sine, este un dezastru dacă durează mai mult de 24 de ore (…), pentru orice persoană, pentru că pierdem accesul la apă, pierdem accesul la canalizare, pierdem capacitatea de a comunica”, a adăugat el.

Inundaţiile provocate de Harvey au avariat peste 87.000 de case şi au distrus aproape 7.000 în tot statul.

Aproximativ 779.000 de texani au primit ordin de evacuare, iar alţi 98.000 şi-au părăsit casele din proprie iniţiativă.

La rândul său, Agenţia Federală pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă a anunţat că echipele sale au salvat peste 3.800 de supravieţuitori, iar peste 90.000 de oameni au primit deja aprobare pentru asistenţă de dezastru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.