Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarul Ilie Bolojan: Oradea pierde 9 milioane de euro din bugetul local în urma epidemiei

ilie bolojan

Primăria Oradea reconsideră veniturile încasate şi cheltuielile, după ce, din cauza pandemiei, peste 20% din forţa de muncă din oraş a fost plasată în şomaj tehnic. O parte din plăţile care trebuiau efectuate în acest an au fost amânate pentru anul viitor, anunță MEDIAFAX.

Orașul Oradea înregistrează o pierdere de 9 milioane de euro din bugetul local în urma trimiterii în şomaj a zeci de mii de angajaţi şi a neîncasării unor impozite şi taxe, astfel că vor fi afectate mai multe investiţii, cum sunt reabilitarea unor clădiri sau asfaltarea unor străzi.

Citește și: Alexandru Rafila vine cu vești noi! Ce locații vor fi redeschise

Primarul Ilie Bolojan a declarat, luni, la finalul şedinţei Consiliului Local Oradea că cea mai mare parte a veniturilor municipalităţii provin din impozitele pe salarii.

„Din cauza blocajului social şi economic pe care îl avem, şi veniturile oraşului Oradea au scăzut foarte mult în această perioadă, ceea ce ne-a pus în situaţia de a reconsidera veniturile încasate şi cheltuielile. Întrucât cea mai mare parte a veniturilor noastre provin din impozitele pe salarii şi, deoarece în luna martie, am avut peste 10.000 de orădeni în şomaj tehnic iar în aprilie peste 20.000 în această situaţie, veniturile s-au diminuat substanţial cu 3 milioane de euro. De asemenea, veniturile din închirieri, parcări, impozite pe proprietăţi şi taxele plătite de firme au scăzut şi ele, ceea ce face ca veniturile estimate să scadă între 5 şi 9 milioane de euro. Noi ne-am diminuat cheltuielile cu valoarea maximă, de 9 milioane de euro”, a spus Bolojan.

Edilul a precizat că peste 20% din forţa de muncă din Oradea este afectată de şomajul tehnic şi a estimat că, din lunile mai – iunie, numărul şomerilor va scădea.

Citește și: Alertă! Școlile nu se mai redeschid în anul acesta școlar! Anunțul făcut de Klaus Iohannis!

Bolojan a subliniat că reducerile de cheltuieli vor avea efecte asupra investiţiilor derulate în acest an în Oradea şi asupra cheltuieilor de funcţionare ale oraşului.

„Ce investiţii vor fi afectate? Se reduce programul de reabilitare a faţadelor, iar orădenii vor vedea mai puţine schele pe clădiri, iar unele lucrări de asfaltare a străzilor din cartierele noi vor fi amânate pe anul viitor. La final de an vom încerca ca anumite plăţi pe care trebuia să le face anul acesta să le amânăm pe anul viitor. Toate proiectele europene pe care le avem câştigate vor fi derulate cu viteză maximă în aşa fel încât să menţinem absorbţia banilor europeni la un nivel cât mai ridicat”, a conchis Ilie Bolojan.

Bugetul local al municipiului Oradea pe anul 2020 a fost estimat la 1,8 miliarde de lei, respectiv peste 380 de milioane de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.