Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarul Moscovei, scandalizat de reticenţa populaţiei faţă de vaccinarea împotriva COVID-19: 'Este dezolant'

vestidinrusia.ro
vaccin covid medic

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, s-a arătat scandalizat de lentoarea cu care avansează vaccinarea împotriva COVID-19 în capitala rusă, ai cărei locuitori refuză în mare parte să se vaccineze chiar dacă există seruri din abundenţă, iar rata mortalităţii este ridicată, potrivit AFP.

"Oamenii continuă să se îmbolnăvească, continuă să moară şi nu vor să se lase vaccinaţi", a exclamat Serghei Sobianin într-o întâlnire cu moscoviţii, conform unei înregistrări video difuzată vineri pe site-ul său, potrivit agerpres.ro.

"Este dezolant pentru că sunt aproape şase luni de când nu mai există restricţii la vaccinare", a amintit el, Moscova lansându-şi campania cu vaccinul Sputnik V în decembrie, pentru a o extinde foarte rapid la toată populaţia.

Centre de vaccinare au fost deschise peste tot în oraş, până şi în centrele comerciale şi în parcuri. Însă doar 1,3 milioane de moscoviţi au preferat să se imunizeze, adică 10% din populaţia capitalei ruse.

Aproape peste tot în Rusia, campania trenează, cu 25 milioane de injecţii efectuate, potrivit site-ului Gogov, care - în absenţa unor date naţionale zilnice - compilează o multitudine de surse oficiale şi media pentru a calcula progresul vaccinării în această ţară cu peste 146 milioane de locuitori.

Potrivit acestuia, doar 10,4 milioane de ruşi au primit cele două doze necesare.

Preşedintele Vladimir Putin a încercat în ultimele săptămâni să-i convingă pe ruşi să se ducă să se vaccineze mai repede pentru a se ajunge la o imunitate colectivă în toamna 2021.

Dar, potrivit unui sondaj al Institutului Levada realizat în aprilie, 62% dintre persoanele intervievate nu intenţionează să se vaccineze pe fondul neîncrederii profunde a populaţiei faţă de autorităţi.

Rusia este totuşi una dintre ţările cele mai afectate de pandemie. Potrivit Agenţiei pentru statistică Rosstat, aproximativ 250.000 de decese îi erau asociate la sfârşitul lunii martie, adică mai mult decât dublul bilanţului recunoscut până în prezent de guvern în bilanţurile sale cotidiene.

Odată cu începerea anului şi după puternicul val de contaminări din toamna-iarna 2020, infecţiile începuseră să scadă. Dar autorităţile se tem de un al treilea val care pare să se profileze, contaminările reîncepând să crească în ultimele săptămâni, în special la Moscova.

"Situaţia privind infecţia cu SARS-CoV-2 rămâne tensionată", a spus vineri şi ministrul sănătăţii, Mihail Muraşko.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.