Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, cere autorităţilor reanalizarea modului în care se impun restricţiile pentru limitarea răspândirii virusului SA

Gabriel Pleşa

Primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, cere autorităţilor reanalizarea modului în care se impun restricţiile pentru limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2, astfel încât să fie luat în calcul şi numărul de teste efectuate, potrivit Agerpres.

În opinia sa, o soluţie ar fi ca în localităţile în care se realizează un număr mare de teste, scenariul roşu să fie impus de la incidenţa de 5 la mie, nu de la 3 la mie, cât este în prezent.

"Am ajuns în situaţia hilară în care 'premiem' cu multă relaxare judeţele care nu testează populaţia şi ţinem în scenarii roşii judeţele în care autorităţile îşi fac treaba şi testează masiv. Alba Iulia, oraş în care autorităţile sanitare au înţeles că prin testarea în masă se poate limita răspândirea acestui virus, este aproape mereu în scenariul roşu. Şi asta pentru că autorităţile sanitare îşi fac treaba, iar cetăţenii sunt responsabili şi aleg să se testeze la primele semne de boală. În loc să se analizeze toate aceste date cu luciditate şi să se introducă în analiză şi numărul de teste, Alba Iulia este ţinută mereu cu sabia carantinării deasupra capului şi într-un scenariu roşu continuu care nu este calculat cu aceleaşi unităţi de măsură în întreaga ţară", afirmă Pleşa într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.

Citește și: Garda de Mediu îi caută pe cei care au agresat mai mulți pui de urs!

El susţine că impactul asupra afacerilor locale, în special cele din turism şi alimentaţie publică, este dezastruos şi afectează câteva mii de oameni. "Sunt mici antreprenori, angajaţi din industria HoReCa şi familiile lor", spune Gabriel Pleşa.

Edilul a menţionat că a avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai industriei HoReCa, concluzia fiind că oamenii sunt "sufocaţi" de criza generată de pandemie şi mulţi au datorii acumulate sau sunt chiar în situaţia de a-şi închide afacerea.

"Lansez public un apel către Guvernul României, ministerele şi autorităţile naţionale cu rol în combaterea răspândirii virusului SARS-COV-2 să demareze de urgenţă o analiză privind evoluţia pandemiei şi efectele pe care le are asupra economiei. De asemenea solicit, în numele locuitorilor din municipiul Alba Iulia, să se reanalizeze modul în care se impun restricţiile pentru limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2, astfel încât să fie luat în calcul şi numărul de teste efectuate. O altă soluţie ar fi ca în localităţile în care se realizează un număr mare de teste, scenariul roşu să fie impus de la incidenta de 5 la mie, nu de la 3 la mie, cât este în prezent. Decizia poate fi descentralizată la nivel local, iar măsurile să fie impuse ţinând cont de întreaga situaţie epidemiologică corelată cu numărul de teste efectuate", a declarat Gabriel Pleşa.

Potrivit acestuia, în paralel trebuie gândite măsuri serioase care să vină în sprijinul activităţilor economice afectate de pandemie, precum industria HoReCa.

"Sunt peste 400.000 de români care lucrează în industria hotelieră şi în alimentaţie publică, oameni care simt din plin povara crizei generată de pandemia COVID 19", a adăugat primarul din Alba Iulia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.