Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarul municipiului Buzău, revocat din funcție

constantin boscodeala

Primarul municipiului Buzăului, Constantin Boșcodeală, a fost revocat joi din funcție, prin ordin al prefectului județului, după ce magistrații Curții de Apel Brașov l-au condamnat definitiv, marți, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, cu un termen de încercare de cinci ani, precum și la pedeapsa complementară a interzicerii ocupării funcției de primar pe o perioadă de cinci ani pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

"Prin ordin al prefectului județului Buzău, începând cu data de 3 martie, se constată încetarea de drept înainte de termen a mandatului de primar al d-lui Boșcodeală, ca urmare a condamnării acestuia prin hotărâre judecătorească la pedeapsă privativă de libertate', a declarat, joi, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, Călin Iosif.

Constantin Boșcodeală se afla la al cincilea mandat de primar.

Magistrații Curții de Apel Brașov l-au condamnat marți, printr-o sentință definitivă, pe primarul municipiului Buzăului, Constantin Boșcodeală, în dosarul 'Gloria', la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere și un termen de încercare de cinci ani, precum și la pedeapsa complementară a interzicerii ocupării funcției de primar pe o perioadă de cinci ani.

Totodată, instanța a dispus menținerea parțială a măsurilor asigurătorii luate prin ordonanța procurorului DNA.

"Instanța dispune confiscarea specială a sumei de 821.496,32 lei și echivalentul în lei la data plății a sumei de 9377,5 euro de la inculpatul Boșcodeală Constantin Octavian. Menține măsurile asigurătorii luate prin ordonanța procurorului din data de 20 martie 2012 în dosarul nr. 87/P/2010 al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Ploiești până la concurența sumei de 821.496,32 lei și a echivalentul în lei la data plății a sumei de 9377,5 euro și dispune ridicarea măsurii asigurătorii a sechestrului pentru ce depășește această sumă", se precizează în sentință.

Primarul municipiului Buzăului, Constantin Boșcodeală, a fost condamnat în primă instanță, pe data de 10 februarie 2015, de magistrații Judecătoriei Brașov, la cinci ani de închisoare cu executare.

Sentința Judecătoriei Brașov a fost atacată cu apel atât de primar, cât și de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Instanța de fond l-a condamnat pe Constantin Boșcodeală pentru două infracțiuni de abuz în serviciu și l-a achitat pentru cea de-a treia infracțiune pentru care a fost trimis în judecată de DNA, acesta primind o pedeapsă de patru ani, respectiv trei ani, pentru două infracțiuni de abuz în serviciu. Pedepsele au fost contopite, alegându-se pedeapsa cea mai mare, de patru ani, la care s-a adăugat un spor de un an, rezultând, în final, o pedeapsă cu închisoarea de cinci ani.

În vara lui 2013, primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală, a fost trimis în judecată de procurorii DNA sub acuzația de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. În rechizitoriu se preciza că, în perioada 2002-2008, edilul ar fi acordat ilegal societății care deținea echipa de fotbal Gloria Buzău suma de cinci milioane de lei, din bugetul local, și că a asigurat folosința gratuită a complexului sportiv, încălcând prevederile legislației în vigoare.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile aparținând inculpatului, 7 terenuri și 5 imobile, printre care și o vilă la Năvodari și două autoturisme de lux.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.