Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarul Timișoarei anunță că s-a terminat cu gratuitățile: proprietarii de mașini electrice vor plăti pentru încărcare

dominic fritz

Timișoara are 16 noi stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice, realizate de primărie, cu o finanțare nermabursabilă de 90% de la Administrația Fondului pentru Mediu.

Printr-un proiect de hotărâre, care va fi prezentat plenului consiliului local, se va reglementa utilizarea acestor stații și se vor aproba tarifele aferente. Tariful propus este de 0,8071 lei / kWh  fără TVA + 10 %  cheltuieli legate de tranzacționarea produselor, servicii de interconectare și comisioane. Rezultă un tarif de 0,8878 lei fără TVA, respectiv 1,0564 lei cu TVA / kWh pentru serviciul de încărcare a vehiculelor electrice în stațiile de încărcare cu curent alternativ (AC) și curent continuu (DC). Tariful va fi actualizat ori de câte ori evoluția elementelor de calcul o va impune.

În cazul stațiilor de încărcare amplasate în parcările publice cu plată, tariful pentru serviciul de încărcare a vehiculelor electrice nu include și tariful de parcare.

Pentru punerea în funcțiune a sațiilor, s-au achiziționat servicii, prin utilizarea unei aplicații Smart Charge. Astfel, conform contractului, din valoarea totală a încasărilor, 10 % rămân la prestator și reprezintă costul pentru tranzacționarea produselor, serviciilor de interconectare și comisioanele aferente (sistem bancar, operatori de telefonie mobile, integrator plăți, administrare platformă software) prin intermediul aplicației ” Smart Charge”.

Locațiile stațiilor:bd. I.C. Brătianu, Calea Aradului - str. Cugir, Piața Iancu Huniade, Acad. Alex. Borza – str. Michelangelo, str. Martin Luther, str. Gheorghe Dima, bd. Take Ionescu, Piața 700, bd. Republicii, bd. Revoluției din 1989, splaiul Nicolae Titulescu, bd. Mihai Viteazul-2 stații, str. Plauțius Andronescu, str. Aștrilor (Al. Martir Eugen Nagy), bd. 16 Decembrie 1989 / Calea Șagului

Locurile de parcare aferente celor 16 stații de reîncărcare (câte două locuri de parcare pentru fiecare stație) sunt destinate exclusiv încărcării vehiculelor electrice, marcate cu culoarea verde, cu panou de informare. În fiecare stație de reîncărcare au fost montate panouri de informare a cetățenilor, cu instrucțiuni de utilizare specifice: a) pentru cardul de încărcare sau codul de încărcare și b) pentru cei care folosesc aplicația ”EVGO SMART CHARGE” (posibilitatea instalarii pe Android / IoS).

Stațiile sunt dotate standard cu sistem de protecție la supratensiuni și descărcări electrice. Ecranul tactil și butoanele de acționare sunt dispuse în așa fel încât să fie accesibile și persoanelor cu dizabilități. În fiecare stație există un sistem de plată POS. La stațiile de încărcare sunt interconectați doi senzori de parcare, meniți să avertizeze optic și în rețea (sistem monitorizare stație, dispecerat etc.) statusul locurilor de parcare monitorizate, respectiv dacă vehiculele parcate încarcă sau nu, iar stația transmite serverului central și persoanei care a inițiat încărcarea toate datele: ora de începere a încărcării, statusul, parametrii, ora finalizării încărcării și costurile totale pentru încărcare.

Valoarea totală a investiției este de 2.223.752 lei (fără TVA), executant fiind EVGO GREEN MOTION SRL.

Până în prezent, în municipiul Timișoara au fost înregistrate 2791 de mașini electrice, din care 677 sunt acționate electric și 2114 hibrid.

Proiectul de hotătrâre: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=2D9FAF36CEFD485BC225887C004A7915

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.