Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primăvara în explozie de idei și de culori

www.romaniatv.net
primăvara, flori, cald
Mărțișorul și 8 Martie celebrează începutul primăverii și de aceea, în fiecare an, în această perioadă, elevi ai cursului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) din diferite țări în care acesta funcționează se întrec în crearea acestor delicate amulete, a felicitărilor de 8 Martie și a altor creații realizate pentru aceste ocazii, așa cum fac și elevii din România. Cu toate dificultățile și schimbările impuse de pandemie, am vrut să menținem și să ducem mai departe și anul acesta frumoasele tradiții românești de primăvară în mai multe feluri, unul fiind realizarea albumului colectiv internațional ”Primim primăvara-n suflet... cu un mărțișor și-un zâmbet! ”, care poate fi vizualizat intrând pe linkul: http://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3767605693315917&id=100001995695622.
Această expoziție online reunește atât creațiile elevilor cursului LCCR din Italia coordonați de colaboratoarele Institutului Limbii Române din București (Cătalina Eugenia Bîrdea, Alice Chilcos, Ioana Dolca, Emilia Grama, Gabriela Lungu, Adriana Ioana Opriș, Silvia Elena Păun, Lucia Ileana Pop, Nina Toma, Ana Maria Tomaziu), cât și creațiile unor elevi din România de la: Școala Gimnazială Nr. 10 din Sighetu Marmației, Școala Gimnazială Desești, Școala Gimnazială Coroieni din jud. Maramureș (sub îndrumarea prof. Măriuca Roman, prof.în învățământul primar Ioana Caina, prof. în învățământul primar Anca Raluca Pop) și Liceul Special ”Santa Maria” din Arad (sub îndrumarea prof. în învățământul primar Mona Barna).
Ideea ne-a venit de la faptul că, înainte de 1 martie, câteva dintre aceste colaboratoare ale Institutului Limbii Române, am organizat o expoziție de mărțișoare, felicitări și desene la Secția Consulară a Ambasadei României de la Roma, iar în timpul pregătirilor, părinții copiilor ne-au trimis  nenumărate poze cu munca acestora. Am considerat că ar fi frumos să putem reuni în acest album colectiv toate fotografiile, mărturie a hărniciei elevilor noștri și a simțului lor estetic, iar nouă ni s-au alăturat mai întâi alte colege din Italia, apoi alte colege și prietene din România.
Originalitatea și multitudinea tehnicilor folosite în crearea mărțișoarelor și a felicitărilor dedicate femeilor și mamelor au fost uimitoare. S-au folosit atât tehnici tradiționale, cât și  tehnici moderne precum: quilling, modelling, pouring... Încântătoarele obiecte create din carton, hârtie colorată, pastă modelantă, feltru, boabe de fasole, paste făinoase, lemn, flori, semințe... au dat naștere unei adevărate explozii de culoare și imaginație. Au fost publicate peste cinci sute de fotografii și nu au lipsit numeroasele aprecieri, vizualizări și felicitări primite atât din Italia, cât și din România, multe dintre aceste lucrări fiind luate chiar ca model de alți elevi și profesori.
Uimitor a fost totodată și faptul că mulți copii au completat opera jucându-se și cu cuvintele, iar jocul a dus la crearea unor versuri sensibile dedicate mamelor lor cu ocazia zilei de 8 Martie, dar nu numai, căci ziua mamelor lor nu este pentru ei doar în 8 Martie, ci în fiecare zi.
Transmitem și noi tuturor mamelor elevilor noștri, tuturor femeilor, un sincer și călduros „La mulți ani!”. Le dorim tuturor o primăvară frumoasă și avem încredere în faptul că lumea va fi mai bună dacă Ele vor ști să-și educe copiii în spiritul valorilor adevărate.
Cătălina E. Bîrdea

 

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.