Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primele imagini cu evacuările din Azovstal (Video)

captura Twitter
evacuari Azuvstal Mariupol Ucraina

Au apărut primele imagini video cu operațiunea de salvare a civililor care se adăpostiseră în subsolurile uzinei Azovstal, ale cărei clădiri sunt distruse aproape în totalitate.

Videoclipul îi arată pe militarii ucraineni cum își intind mâinile către oamenii care se chinuiau să iasă din fabrica distrusă, cățărându-se pe bucăți de moloz, peste care soldații puseseră o scară.

La operațiunea de salvare au participat și organizații internaționale precum Crucea Roșie și Națiunile Unite.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că duminică primul grup de 100 de persoane se îndreaptă către o zonă controlată, iar luni vor ajunge la Zaporojie.

Operaţiunea a început pe 29 aprilie şi este coordonată cu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, Rusia şi Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU Saviano Abreu pentru Reuters.

Sâmbătă au fost evacuate alte 20 de persoane.

CNN a raportat anterior că forțele ucrainene și sute de civili rămași în Mariupol s-au refugiat în subsolurile adânci ale fabricii de oțel. Din imaginile din satelit făcute vineri nu este clar dacă vreunul dintre atacurile militare a distrus vreunul dintre subsoluri.

Sviatoslav Palamar, un comandant al regimentului Azov la uzină, a declarat vineri pentru CNN că oțelăria a fost bombardată intens.

„Sunt pivnițe și buncăre la care nu putem ajunge pentru că sunt sub moloz”, a spus Palamar. "Nu știm dacă oamenii de acolo sunt în viață sau nu. Sunt copii cu vârsta cuprinsă între patru luni și 16 ani. Dar sunt oameni prinși în locuri în care nu poți ajunge".

Sviatoslav Palamar afirma într-un interviu acordat prin telefon jurnaliștilor de la Reuters joi că nu poate da un număr exact al civililor care s-au refugiat în uzină dar că este de ordinul sutelor și că aceștia se află în buncăre diferite de cele ale soldaților.

Acesta a spus de asemenea că peste 500 de răniți se află în uzina Azovstal, ultima redută controlată de apărătorii ucraineni după ce orașul-port de la Marea Azov a fost încercuit complet de forțele armate ale Rusiei încă de pe 5 martie, a 10-a zi a războiului din Ucraina.

Imagini distribuite pe rețelele de socializare săptămâna trecută arată că printre civilii care s-au refugiat în uzina Azovstal se numără și părinți cu copiii lor.

Imagini din satelit făcute publice sâmbătă de Maxar arată distrugeri masive ale clădirilor uzinei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.