Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primele măsuri, după valul de incendii care a mistuit Delta Văcărești

Facebook
incendiu delta vacaresti

Vineri, Garda Națională de Mediu a comunicat încheierea controlului în urma incendiului din 20 martie în Delta Văcărești. Comisarii au constatat că, în decursul ultimului an, au avut loc patru incendii de vegetație în această zonă și au impus mai multe măsuri pentru administratorii implicați.

 

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Mediu, citat de Mediafax, comisarii din Capitală s-au deplsat în interiorul Parcului Natural Văcărești, unde au verificat împrejurările în care s-a produs incendiul din 20 martie și modul în care s-a intervenit pentru stingerea focului.

Comisarii au cerut apoi Administraţiei Parcului Natural Văcăreşti să justifice acțiunile și măsurile întreprinse în vederea prevenirii și diminuării/stopării incendiilor de vegetație, care au afectat în mod semnificativ speciile și habitatele de interes conservativ din Deltă.

„Conducerea Administraţiei Parcului Natural Văcăreşti a precizat că: APNV a comandat întocmirea unui studiu privind Analiza de risc la securitatea fizică, iar în baza acestuia, fost întocmit Planul de pază și protecție al obiectivului PNV, care a fost avizat de șeful Secției nr. 26 Poliția București; paza și monitorizarea arealului se realizează printr-o firmă de pază (6 posturi permanente), respectiv Poliția Locală a Municipiului București 1 post asigurat de 2 angajați în interval orar 07 – 21, L-D; monitorizarea video se realizează, în prezent, cu cameră video amplasată în punctul de intrare în parc dinspre strada Săvinești, iar imaginile sunt stocate pe cardul SD intern al camerei și verificate zilnic. Cu toate acestea, în cazul celui mai recent incendiu, în imaginile înregistrate și stocate pe camera video, nu au fost identificate persoane/autoturisme suspecte; a fost realizată igienizarea suprafeței afectate de incendiu prin colectarea și evacuarea deșeurilor (circa 18 m3) existente pe amplasament”, transmite Garda Națională de Mediu.

Primele măsuri, după valul de incendii care a mistuit Delta Văcărești

 

Reprezentanții instituției amintesc că, în mai puţin de un an, s-au produs patru incendii de vegetație în interiorul Parcului Natural Văcăreşti, în: 21.05.2023- suprafață afectată de cca. 2 ha, în 17.08.2023- suprafață afectată de cca. 2 ha, în 08.02.2024- suprafață afectată de cca. 1,103ha – GNM a aplicat atunci administratorului o amendă de 100.000 lei și în 20.03.2024- suprafață afectată de cca. 1 ha.

„La finalul activității de inspecție și control, comisarii G.N.M. au constatat că APNV a demonstrat că are preocupări în ceea ce privește administrarea cât mai eficientă a PNV cu toate resursele de care dispune, inclusiv în aria activităților/măsurilor active de prevenire și stingere a incendiilor de vegetație”, mai arată reprezentanții Gărzii de Mediu.

Aceștia au stabilit trei măsuri în sarcina APNV: accelerarea procesului de achiziție echipament și instalare a unui sistem eficient de monitorizare video a întregii suprafețe a Parcului Natural Văcărești, întocmirea unui Plan de intervenție PSI în interiorul Parcului Natural Văcărești și înaintarea unei solicitări către APA NOVA București privind montarea de hidranți cu apă în vecinătatea perimetrului Parcului Natural Văcărești.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.