Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primele sancțiuni și avertismente americane pentru Kosovo/ SUA au două solicitări pentru pentru guvernul kosovar

Operation World
Serbia Kosovo

Primele sancțiuni și avertismente americane pentru Kosovo/ SUA au două solicitări pentru pentru guvernul kosovar

Ambasadorul american la Pristina, Jeffrey Hovenier, a spus că anularea participării Kosovo la exercițiul „Defender Europe 2023” este prima sancțiune la adresa guvernării din Pristina, care a respins apelurile Washingtonului de a detensiona situația din nordul Kosovo.

Hovenier a adăugat că SUA au două cereri pentru Pristina - să nu insiste ca primarii albanezi să lucreze din clădirile municipale și ca polițiștii să se retragă din trei clădiri municipale din nord, relatează Sputnik.

„Nu înțelegem de ce nu pot fi folosite locații alternative sau alte clădiri publice de către acești oficiali pentru a-și îndeplini funcțiile”, a spus Hovenier, adăugând:

„Considerăm că prezența poliției din Kosovo în clădirile în care au intrat cu forța primarii este foarte provocatoare, așa că am cerut guvernului să retragă poliția din aceste trei clădiri municipale”, a spus diplomatul american.

Potrivit ambasadorului american, adoptarea acestor două măsuri va ajuta la reducerea tensiunilor.

Prima sancțiune pentru Pristina este anularea exercițiilor militare comune

Secretarul de stat american Anthony Blinken a avertizat pe 26 mai că acțiunile Pristinei în municipiile din nord vor avea consecințe asupra relațiilor bilaterale, a reamintit diplomatul american.

„Primul indiciu în acest sens a fost decizia luată de comandamentul american pentru Europa de a anula participarea Kosovo la exercițiul Defender Europe 2023” - a declarat Hovenier la o întâlnire cu mai mulți jurnalişti la Pristina. „Pentru Kosovo, aceste exerciții s-au încheiat”, a adăugat Hovenier.

„Trebuie să spun că, în acest moment, SUA nu au prea mult entuziasm să reacționeze la unele dintre interesele autorităților din Kosovo, cum ar fi negocieri cu țări care nu au recunoscut acest stat sau progresele Pristinei pe calea euro-atlantică. Ne pare foarte rău, dar aceasta este situația, trebuie să fiu sincer. Sperăm că prim-ministrul Kurti va asculta sfaturile noastre și va lua imediat măsuri pentru reducerea tensiunilor din nord”, a mai declarat ambasadorul american, preluat de portalul online Kosovo.

SUA au criticat guvernarea din Pristina, spunând că pe 26 mai, noii primari albanezi din municipiile din nord au intrat cu forţa în clădirile municipale.

Diplomatul american Hovenier a declarat că SUA se gândesc și la alte decizii pe care le vor lua în această direcție. „I-am cerut prim-ministrului kosovar Albin Kurti să ia imediat măsuri pentru a calma situația din nord. El nu a răspuns acestor solicitări. De aceea ne gândim care vor fi următoarele noastre acțiuni”, a mai spus ambasadorul american, citat de Sputnik.

Ambasadorul american la Pristina a subliniat că guvernul instituțiilor temporare din Pristina nu a coordonat cu Washingtonul acțiunile întreprinse vineri. În această zi, noii primari albanezi ai municipiilor din nordul Kosovo s-au instalat în clădirile municipale cu ajutorul poliției din Kosovo.

„Decizia a avut un impact negativ asupra reputației Kosovo și a inversat eforturile pentru normalizarea relațiilor dintre Kosovo și Serbia”, a subliniat ambasadorul american.

Diplomatul l-a citat pe secretarul de stat american Blinken când a spus că deciziile recente ale guvernului de la Pristina afectează relațiile dintre cele două țări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.