Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primii mercenari din Grupul Wagner acuzați de crime de război în Ucraina - Nu sunt ruși și au mai luptat în Siria

defenseromania.ro
Grupul Wagner

Doi presupuși luptători ai Grupului Wagner, originari din Belarus, au fost acuzați de uciderea unor civili în apropiere de Kiev, devenind astfel primii mercenari internaționali care se confruntă cu acuzații de crime de război în Ucraina, transmite The Guardian.

Procurorii ucraineni au publicat marți seara numele și fotografiile a opt bărbați căutați pentru presupuse crime de război - inclusiv crimă și tortură - în satul Motyzhyn. Se crede că mai mulți dintre ei au luptat în Siria.

Ucrainenii spun că cinci sunt soldați ruși, unul este un mercenar rus din cadrul Grupului Wagner, iar ultimii doi sunt mercenari belaruși.

The Guardian a relatat anterior despre presupusa implicare a soldaților numiți marți de procurori în tortura și uciderea sistematică a civililor din Ucraina, inclusiv a șefei consiliului sătesc, a soțului și a fiului acesteia.

Au existat rapoarte despre luptători wagnerieni pe teren în Ucraina, dar acestea sunt primele acuzații de crime de război împotriva unor presupuși mercenari și primii non-ruși acuzați.

Înființat în 2014 pentru a sprijini separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, Wagner ar fi finanțat de Evgheni Prigozhin, un puternic om de afaceri care are legături strânse cu Vladimir Putin și care s-a confruntat cu sancțiuni occidentale.

Rusia a folosit luptători plătiți pentru a-și întări forțele de la începutul războiului. Se estimează că a desfășurat între 10.000 și 20.000 de mercenari din Siria, Libia și din alte părți, inclusiv luptători ai Grupului Wagner, în ofensiva sa din regiunea ucraineană Donbas, a declarat luna trecută un oficial european.

Un supraviețuitor a descris anterior pentru The Guardian cum soldații ruși care săvârșeau o serie de crime sadice care durau zile întregi în sat au descris Ucraina ca fiind un "basm" în comparație cu Siria.

Procurorii au declarat că Serghei Vladimirovici Sazanov, 51 de ani, născut în orașul Rechitsa din Belarus, a fost unul dintre cei aproximativ 300 de mercenari wagnerieni care au participat la o ofensivă din februarie 2018 în provincia siriană Deir ez-Zor. Aceștia au citat grupul de cercetare open source InformNapalm.

Un alt bărbat, Alexander Alexandrovich Stupnitsky, în vârstă de 32 de ani, originar din Orsha din Belarus, a fost identificat ca ofițer de legătură pentru plutonul de asalt al primei companii de recunoaștere și asalt a Grupului Wagner.

Cel de-al treilea bărbat identificat ca fiind membru Wagner, Serghei Sergheevici Sazonov, 33 de ani, este născut în Kaliningrad și se presupune că este șoferul vehiculului de comandă al Grupului Wagner.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.