Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul album muzical imprimat pe un disc vinil, reeditat cu ocazia împlinirii a şapte decenii de la apariţia acestui format muzical

publi24.ro
disc vinil

Primul LP (long-play) imprimat vreodată pe un disc vinil, ''Concertul pentru vioară în Mi minor'' de Felix Mendelssohn Bartholdy, a fost reeditat cu ocazia împlinirii a şapte decenii de la apariţia acestui format muzical, informează Press Association, potrivit Agerpres.

Înregistrările originale şi coperta albumului lansat în 1948 au fost reutilizate pentru reeditarea acestui disc, ce a fost prezentat de fostul preşedinte al Columbia Records, Goddard Lieberson. 

Muzica inclusă pe acest album este interpretată de violonistul Nathan Milstein şi Orchestra Filarmonică din New York, sub conducerea dirijorului Bruno Walter. 

În total, 500 de exemplare ale discului conţinând concertul celebrului compozitor german vor fi distribuite gratuit, sâmbătă, de retailerul HMV în mai multe dintre magazinele sale din Marea Britanie pentru a marca această aniversare. De asemenea, o copie va fi donată vineri Arhivei Sonore a Bibliotecii Britanice (British Library). 

''Noi, cei de la HMV, suntem încântaţi să ne unim forţele cu Sony Music pentru a celebra 70 de ani de la apariţia discurilor pe vinil'', a declarat John Hirst, director diviziei muzicale din cadrul grupului HMV. 

''Vindem acest format de tot atâta timp - posibil chiar să fi vândut înregistrarea concertului de Mendelssohn în 1948 la magazinul nostru pilot de pe Oxford Street 363 - şi ne-am aflat în prima linie, în ultimii ani, odată cu revenirea la modă a discurilor de vinil'', a adăugat John Hirst. ''Salut următorii 70 de ani de discuri pe vinil'', a mai spus el. 

''Concertul pentru vioară în Mi minor'' de Felix Mendelssohn Bartholdy a fost compus în decursul a şase ani şi a fost interpretat pentru prima oară în Leipzig, pe 13 martie 1845. 

Anterior discurilor LP din vinil cu format de 12 inchi şi 33 1/3 rotaţii pe minut (rpm), înregistrările erau editate pe plăci realizate în general din şelac şi erau redate de fonograf. 

În ultimul deceniu, albumele pe vinil au revenit spectaculos în Marea Britanie, vânzările ajungând de la 205.000 în 2007 la 4,1 milioane în 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.