Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul caz OFICIAL al unui pacient cu COVID-19 care a decedat aşteptând să se elibereze un loc la ATI în vreun spital

Facebook
terapie intensivă

Un pacient cu COVID-19 internat în Spitalul Municipal din Mediaş, care nu are paturi de ATI pentru bolnavii cu noul coronavirus, a decedat vineri, în timp ce aştepta să fie transferat într-o secţie de Terapie Intensivă dintr-un alt spital, a declarat pentru AGERPRES directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, medicul Gabriel Budescu.

"A murit. S-a cerut să fie dus undeva la un ATI, nu a avut loc nicăieri, pentru că nu sunt locuri. Cei de la Turda, spre exemplu, cer şi ei paturi peste tot. Omul a fost pus pe oxigen, numai că a avut multe comorbidităţi (...), trebuia intubat", a explicat Budescu.

Citește și: Mesaj de ultim moment al ministrului Marcel Vela: ‘De astăzi, ne despărțim’

Potrivit sursei citate, Spitalul Municipal din Mediaş are secţie ATI unde există şase paturi, dar acestea sunt pentru pacienţii care nu sunt infectaţi cu noul coronavirus şi nu sunt pregătite suficient pentru bolnavii cu COVID-19.

Directorul DSP Sibiu a anunţat că Spitalul Municipal din Mediaş face pregătiri pentru ca de luni să aloce trei paturi ATI pentru pacienţii COVID-19.

Citește și: Fost ministru al Muncii: ‘Guvernul Orban pregătește o bombă fiscală amorsată pentru 2021’

Întrebat ce şanse de supravieţuire avea acest pacient COVID-19 care nu a mai apucat să fie intubat într-un ATI, Gabriel Budescu a spus că şansele erau destul de mici.

"85% din pacienţii care sunt la ATI intubaţi se duc. Cam asta este şansa, care este foarte mică", a afirmat el.

Citește și: Decizie radicală a Anei Birchall: ‘Nu mai candidez pentru un nou mandat!’

Potrivit directorului DSP Sibiu, vineri a decedat un pacient cu COVID-19 în Secţia ATI de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, unde sunt în total 12 paturi pentru bolnavii infectaţi cu noul coronavirus şi toate sunt ocupate în acest moment. Rata de vindecare de COVID-19 la ATI în Sibiu este, în medie, de doi pacienţi, în timp ce zece mor.

"La 12 paturi, dacă doi (pacienţi - n.r.) se ridică şi părăsesc ATI-ul pe picioare şi aceştia sunt cei care sunt pacienţi mai tineri, care sunt vânjoşi şi care pot să treacă peste, dar este foarte greu", a subliniat Gabriel Budescu.

Citește și: Suedezii avertizează! Impactul pe care îl are izolarea asupra sănătății

Pacienţii cu COVID-19 care sunt internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi au nevoie urgentă să fie intubaţi, neavând loc liber la Secţia ATI, aşteaptă să fie transferaţi la alte spitale din ţară, potrivit prefectului Mircea Creţu şi directorului spitalului, Liliana Coldea.

Situaţia epidemiologică în judeţul Sibiu s-a înrăutăţit vineri, când au fost raportate şi patru cazuri de copii bolnavi de COVID-19, în Secţia ATI de la Spitalul de Pediatrie, toţi având comorbidităţi şi unul fiind intubat.

Citește și: Raed Arafat a făcut anunțul! Un alt mare spital din Capitală devine unitate suport COVID

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis vineri că şi în municipiul Sibiu devine obligatorie purtarea măştii şi unităţile de învăţământ vor desfăşura cursurile doar online, începând de sâmbătă, timp de 14 zile, după ce s-a înregistrat o rată de infectare cu noul coronavirus de 3,24 la mia de locuitori, informează Prefectura.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.