Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul discurs al ministrului Apărării în SUA, după ce Croația a tăiat fața României și a fost acceptată în Visa Waiver

Pentagon
Angel Tilvar Lloyd J. Austin III

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a afirmat, în faţa Senatului şi Camerei Reprezentanţilor statului Alabama (SUA), că România va continua să acţioneze ca partener responsabil al SUA şi în cadrul NATO şi UE, în procesul de consolidare a securităţii în regiunea Mării Negre. În cadrul vizitei în Statele Unite, el a avut o întrevedere cu guvernatorul statului Alabama, Kay Ivey. ”Angajamentul consistent al forţelor SUA dislocate în ţara noastră consolidează securitatea spaţiului euro-atlantic pe flancul estic şi reprezintă o dovadă clară a Parteneriatului strategic solid care leagă România şi SUA de mai bine de un sfert de secol”, a declarat el.

E primul discurs după ce Croația a fost acceptată în Visa Waiver

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de MApN, în cadrul vizitei oficiale în Statele Unite ale Americii, ministrul Angel Tîlvăr a fost invitat să se adreseze, marţi, Senatului şi Camerei Reprezentanţilor ale statului Alabama.

În discursurile susţinute în faţa congresmenilor şi senatorilor statului Alabama, reuniţi în sesiuni plenare, el a punctat relaţiile excelente de cooperare pe dimensiunea apărării în cadrul extins al Parteneriatului Strategic româno-american şi a salutat împlinirea a 30 de ani de la lansarea ”State Partnership Program” dintre Armata României şi Garda Naţională a Statului Alabama, platformă care a contribuit la dezvoltarea interoperabilităţii între militarii români şi americani.

Tîlvăr a subliniat oportunităţile de colaborare la nivel economic între companiile care activează în domeniul industriei de apărare din Alabama şi România.

”În aceste trei decenii, militarii noştri au legat prietenii puternice şi au avut o colaborare foarte strânsă. Militarii Gărzii Naţionale din Alabama sunt întotdeauna bineveniţi în România! Având în vedere succesul acestui parteneriat şi faptul că am identificat oportunităţi pentru a creşte cooperarea industrială bilaterală, cred că acum este momentul potrivit pentru a trece la următorul nivel şi pentru a ne extinde colaborarea. Încurajez companiile din industria de apărare din Alabama să investească în România”, a declarat Angel Tîlvăr, în Congresul statului Alabama.

Angel Tîlvăr a subliniat rolul sprijinului parlamentar pentru forţele armate şi a adresat mulţumiri pentru angajamentul consistent al forţelor SUA dislocate în ţara noastră, în scopul consolidării securităţii spaţiului euro-atlantic pe flancul estic. De asemenea, oficialul român a evidenţiat eforturile României pentru modernizarea capabilităţilor şi a infrastructurii militare care să asigure premisele pentru consolidarea rolului României de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre.

”România va continua să acţioneze ca partener responsabil al SUA şi în cadrul NATO şi UE în procesul de consolidare a securităţii în regiunea Mării Negre, în scopul identificării celor mai bune soluţii politice, diplomatice şi militare pentru a susţine deciziile aliate privind importanţa strategică a Mării Negre”, a afirmat ministrul Apărării.

Tîlvăr a menţionat implicaţiile situaţiei de securitate generată de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina asupra securităţii euroatlantice şi importanţa cooperării bilaterale şi la nivel aliat, precum şi relevanţa elaborării unei Strategii de securitate a SUA pentru Marea Neagră.

”Provocările complexe actuale la adresa securităţii regionale au un impact major asupra stabilităţii şi prosperităţii din întregul spaţiu euro-atlantic. Avantajul strategic este dat de punctele noastre forte: unitatea, cooperarea şi speranţa. Cred cu tărie că împreună vom putea să realizăm mai mult decât vom reuşi separat”, a concluzionat ministrul Angel Tîlvăr.

De asemenea, în cadrul vizitei oficiale pe care o face în Statele Unite ale Americii, Angel Tîlvăr a avut o întrevedere cu guvernatorul statului Alabama, Kay Ivey.

În cadrul întâlnirii, oficialul român a subliniat importanţa simbolică a vizitei care marchează trei decenii de la lansarea Programului de Parteneriat (State Partnership Program) dintre Armata României şi Garda Naţională a Statului Alabama (National Guard of Alabama), platformă care a asigurat dezvoltarea progresivă a cooperării dintre militarii români şi americani.

”Ministrul apărării naţionale a adresat mulţumiri pentru angajamentul consistent al forţelor SUA dislocate în ţara noastră, în scopul consolidării securităţii spaţiului euro-atlantic pe flancul estic, ca o dovadă clară a Parteneriatului strategic solid care leagă România şi SUA de mai bine de un sfert de secol. Agenda întâlnirilor a cuprins şi discuţii privind implicaţiile situaţiei de securitate generată de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina asupra securităţii euroatlantice, privind cooperarea în domeniul apărării, fiind subliniată, în context, importanţa finalizării demersurilor, la nivelul administraţiei americane, pentru elaborarea unei Strategii de securitate a SUA pentru Marea Neagră”, a transmis MApN.

Ministrul a reiterat faptul că România este astăzi un aliat solid al Statelor Unite, care demonstrează voinţă şi ambiţie în ceea ce priveşte implementarea priorităţilor comune prezente şi viitoare pentru asigurarea securităţii, menţionând angajamentul ţării noastre de a aloca 2,5 % din PIB pentru cheltuieli de apărare, începând cu anul 2023.

Programul vizitei ministrului Apărării Naţionale în Statele Unite ale Americii a cuprins şi o serie de evenimente desfăşurate în comun cu autorităţile statului Alabama cu ocazia sărbătoririi a trei decenii de la semnarea Programului de Parteneriat dintre Armata României şi Garda Naţională a Statului Alabama.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.