Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul disident chinez care a folosit internetul pentru a denunța regimul comunist de la Beijing riscă să moară în închisoare

pixabay.com
diverse, gratii, inchisoare

Disidentul chinez Huang Qi, unul dintre primii care a folosit internetul pentru a denunţa regimul comunist, riscă să moară în închisoare dacă nu primeşte de urgenţă un tratament medical, au afirmat luni asociaţii de apărare a drepturilor omului, relatează AFP preluată de Agerpres.

În vârstă de 55 de ani, Huang Qi aşteaptă încă să afle data procesului său, la doi ani după ce a fost arestat pentru "divulgarea unor secrete de stat", o acuzaţia folosită deseori împotriva opozanţilor politici.

"Situaţia sa medicală este extrem de urgentă", a declarat pentru AFP mama disidentului, Pu Wenqing. "Nu vreau ca fiul meu să moară în închisoare. Sper că autorităţile îi vor permite să primească un tratament medical", a adăugat ea.

Paisprezece asociaţii de apărare a drepturilor omului, printre care Amnesty International şi Human Rights Watch, au publicat luni un comunicat în care fac apel la eliberarea sa, precizând că supravieţuirea sa "este grav ameninţată".

Huang Qi este bolnav cronic, potrivit soţiei sale, suferind de afecţiuni renale, cerebrale şi cardiace.

"Nu se simte foarte bine, presiunea sa arterială este ridicată", a declarat pentru AFP avocatul său, Liu Zhengqing.

Vechi disident, care se află în conflict cu regimul din anul 2000, el a fost arestat în noiembrie 2016 la Sichuan (sud-vest), la scurt timp după ce a obţinut premiul Reporteri fără Frontiere - TV5 Monde pentru libertatea presei.

Site-ul său, '64 Tianwang', era deja blocat în China.

Huang Qi a primit în 2004 premiul RSF pentru disidenţă cibernetică după ce fusese condamnat patru ani mai devreme. El a fost atunci primul opozant chinez condamnat la închisoare pentru că a folosit internetul în scopuri politice.

În 2009, Huang Qi a fost din nou condamnat, de această dată la trei ani de închisoare, după ce a denunţat starea proastă a construcţiei şcolilor care s-au prăbuşit în anul precedent în timpul cutremurului de la Sichuan (87.000 de morţi şi dispăruţi).

Închisoarea de la Mianyang, în Sichuan, unde el este ţinut în detenţie, potrivit mamei sale, a refuzat orice comentariu.

Anul trecut, Beijingul a respins apelurile altor ţări de a-l lăsa pe laureatul Premiului Nobel pentru Pace Liu Xiaobo să părăsească China pentru a urma un tratament medical. Disidentul a murit de cancer în spital în timp ce ispăşea o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru "subversiune".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.