Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul efect al căderii Guvernului: Primarii vor fi aleşi într-un singur tur şi anul acesta

dorusupeala.ro
sectie de votare vot alegeri latrina

Guvernul Ludovic Orban a fost demis, miercuri, moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR fiind votată de 261 de parlamentari. Moţiunea de cenzură nu a fost una obişnuită, ci o consecinţă a angajării răspunderii Guvernului pe legea privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Potrivit articolului 114 din Constituţie, "(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern."

Cum moţiunea de cenzură a fost adoptată, legea care a făcut obiectul angajării răspunderii se consideră respinsă. Aşadar, în acest moment, prevederile legale cu privire la alegerea primarilor într-un singur tur rămân în vigoare.

Alegerea primarilor într-un singur tur a fost introdusă de Guvernul Boc, în 2011. Acest sistem a funcţionat la alegerile din 2012 şi 2016. Anterior, primarii erau aleşi în două tururi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.