Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul focar de pestă porcină din județul Alba, confirmat într-o gospodărie din Munții Apuseni: Porcii au fost sacrificați de proprietar

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam pesta porcina

Primul focar de pestă porcină din județul Alba a fost confirmat joi în comuna Vidra, din Munții Apuseni. Porcii au fost sacrificați de proprietar, iar autoritățile au decis supravegherea celorlalte animale din sat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit DSVSA Alba, prezența virusului a fost confirmată oficial, joi, la doi porci dintr-o gospodărie din satul Goiești, comuna Vidra, aceștia fiind sacrificați de către proprietari.

Citește și:  Renate Weber iese la rampă! ‘Este pompoasă şi nefericită’

De la primele suspiciuni gospodăria a fost ținută sub observație sanitară veterinară, s-a interzis introducerea altor porci și s-a restricționat accesul persoanelor străine, pentru a reduce riscul propagării virusului.

„Înainte de a fi confirmată existența virusului s-a acționat prin efectuarea dezinfecției exploatației afectate, a spațiilor de adăpost, aleilor și perimetrelor din împrejurimi, a ustensilelor și materialelor, respectiv a obiectelor posibil contaminate, iar hrana pentru respectivele animale a fost neutralizată, în vreme ce carcasele cu carne au fost distruse. În gospodăria respectivă se aflau doar cei doi porci, care prezentau semne clinice de boală. (...) Porcii din respectiva gospodărie nu erau crotaliați. Exploatațiile din împrejurimi vor fi atent supravegheate din punct de vedere sanitar veterinar”, a declarat Dragoș Suciu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba.

La ieșirile din localitate au fost instalate filtre de dezinfecție, iar pe o rază de 13 kilometri, în jurul focarului, s-a dispus intensificarea vânătorii porcilor mistreți.

Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Alba s-a întrunit, joi, în regim de urgență, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.

Citește și: Gabriela Firea atacă: Nu am întâlnire secrete în PSD .

Este primul caz confirmat de pestă porcină în județul Alba.

Autoritățile solicită proprietarilor de porci să anunțe medicul veterinar la orice suspiciune de boală și precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, dar că boala are un puternic impact la nivel economic și social.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.