Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul pas către liberalizarea vizelor pentru Kosovo: O comisie a Parlamentului European a votat în favoarea acestei măsuri

kosovo

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din cadrul Parlamentului European a votat joi în favoarea liberalizării vizelor pentru Kosovo, după ce Comisia Europeană a afirmat în luna iulie că statul a îndeplinit ultimele două condiții în acest sens, relatează Balkan Insight, potrivit Mediafax.

Treizeci de membri ai Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne au votat "pentru", în timp ce zece au votat "împotriva", iar doi membri s-au abținut.

Raportorul pentru Kosovo, Tanja Fajon, a lăudat această decizie, afirmând că reprezintă un pas în eliminarea izolării statului Kosovo.

"Kosovo a fost izolat pe harta liberalizării vizelor în Balcani pentru prea mult timp. Sunt mândră că o majoritate largă a eurodeputaților au votat în favoarea permiterii cetățenilor din Kosovo să călătorească liber", a declarat Fajon.

"Condițiile impuse pentru Kosovo au fost stabilite foarte sus, chiar mai sus decât cele pentru restul statelor din Balcani, însă au fost îndeplinite, așa cum a confirmat și Comisia Europeană, inclusiv în ceea ce privește lupta anticorupției și împotriva crimei organizate", a adăugat Fajon.

Președintele kosovar, Hashim Thaci, a descris decizia comisiei parlamentare ca fiind una "foarte corectă".

Premierul Ramush Haradinaj a declarat că este recunoscător pentru munca depusă de eurodeputatul Tanja Fajon, adăugând că statul Kosovo a depus de asemenea "un efort extraordinar", în special în "implementarea statului de drept".

De semenea, ministrul pentru Integrare Europeană din Kosovo, Dhurata Hoxha, a declarat că era timpul ca Priștina să fie "răsplătită" pentru munca depusă în îndeplinirea setului de condiții.

"Bunăstarea cetățenilor este și ar trebui să fie mereu o prioritate. Cetățenii noștri merită libera mișscare", a afirmat Hoxha.

Aceasta a adăugat că, în urma votului comisiei parlamentare, procesul va continua în cadrul unei sesiuni a Parlamentului European, care va avea loc până la mijlocul lunii septembrie, iar apoi în cadrul Consiliului Miniștrilor.

"Ne așteptăm ca această decizie să fie luată în timpul acestui an, dar din acest moment totul depinde de instituțiile UE", a mai declarat Hoxha.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a îndemnat, în luna aprilie, autoritățile din Kosovo să îmbunătățească relațiile cu Serbia în vederea aderării celor două state la Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.