Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul pas în spate privind exmatricularea elevilor: Anunțul Ligiei Deca

Inquam Photos / Octav Ganea
Ligia Deca

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, luni, că elevii vor putea fi exmatriculaţi doar "ca ultim resort pentru cazurile cele mai grave" şi vor avea drept de reînmatriculare începând cu anul şcolar următor. "Avem o serie întreagă de prevederi care vizează drepturile, obligaţiile elevilor, dar şi sancţiunile aplicate în cazul încălcărilor prevederilor legii. Sancţiunile sunt graduale, adică pleacă de la un avertisment şi merg încet, încet, deci sunt sancţiuni care pot viza retragerea unor drepturi, de exemplu a bursei, sunt sancţiuni care pot viza suspendarea pe o perioadă determinată.

Deca spune că exmatricularea nu e definitivă

Ca ultim resort, pentru cazurile cele mai grave, se poate merge şi pe soluţia exmatriculării, însă cu drept de reînmatriculare, iar pe perioada exmatriculării vom prevedea, în procedura de combatere a violenţei în şcoală, consiliere psihologică şi, în general, măsuri pentru reabilitarea fiecăruia elev", a explicat Deca, la Parlament, după şedinţa Comisiei de învăţământ a Camerei Deputaţilor în care se dezbate proiectul legii învăţământului preuniversitar.

Ea a menţionat că, "dacă se ajunge la cazul extrem al exmatriculării, reînmatricularea se face în anul şcolar următor", adăugând că înainte de exmatriculare există posibilitatea suspendării temporare pentru număr de zile, pentru un număr de săptămâni. "Cred că vor fi foarte puţine cazuri care vor ajunge până la această ultimă măsură. Până la această ultimă măsură se aplică toate celelalte", a indicat Ligia Deca. Ministrul a mai explicat că există o procedură de combatere a violenţei în şcoală, care prevede sancţiuni pentru diferite categorii de abateri, însă a subliniat importanţa prevenţiei. "Eu cred că în acest caz cheia va fi prevenţia, nu sancţionarea. Însă, ca în orice sistem, ca în orice stat de drept, faptul că avem sancţiuni prevăzute pentru încălcări grave va acţiona şi în sensul prevenţiei ca aceste acte să se întâmple în şcoală sau în spaţii extraşcolare", a completat ministrul.

Comisia pentru învăţământ a amânat la dezbateri decizia în cazul mai multor articole din proiect referitoare la examenul de Bacalaureat, la admiterea la liceu. "Urmează să clarificăm tehnic nişte chestiuni şi, în funcţie de discuţiile care vor avea loc astăzi şi, probabil, mâine, vom reveni pe aceste capitole. Am vrut să găsim cea mai bună soluţie în aşa fel încât să putem şi corela articolele. După cum vedeţi, este un text destul de lung şi atunci când operăm o modificare undeva trebuie să ne asigurăm că în tot cuprinsul legii lucrurile sunt armonizate", a precizat Ligia Deca.

Întrebată dacă a avut discuţii în coaliţie cu privire la aceste teme controversate, Deca a răspuns: "Avem discuţii în mod continuu cu partenerii din coaliţie, în aşa fel încât, aşa cum vă spuneam, să găsim soluţiile agreate de către toată lumea şi în interesul copiilor şi al oamenilor care lucrează în sistem".În privinţa amânării şi în cazul solicitărilor cultelor religioase, ministrul Educaţiei a spus că au fost găsite soluţii pentru o parte dintre ele şi se caută soluţii şi pentru celelalte."Încercăm ca varianta care trece de Comisia de învăţământ să fie una care adresează îngrijorările unui număr cât mai mare de actori din sistem şi actori legitimi din afara acestuia", a adăugat ministrul.

Întrebată dacă se va reveni asupra deciziei privind definiţia diversităţii în care s-a înlocuit sintagma "identitare" cu "religioasă", Ligia Deca a explicat: "În acest moment avem o definiţie agreată a diversităţii în lege, care include o serie de particularităţi".

"Dorinţa noastră era să reflectăm că sistemul educaţional ia în considerare şi preţuieşte diversitatea fiecărui copil. Cred că avem în acest moment acest lucru în lege", a indicat Deca.

Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, un amendament al PNL, PSD şi Ministerului Educaţiei potrivit căruia "violenţa fizică sub orice formă din şcoli se va sancţiona, iar exmatricularea elevilor se poate face doar în situaţii foarte grave, cu drept de reînscriere în anul şcolar următor, în aceeaşi unitate de învăţământ, cu excepţia elevilor din învăţământul postliceal".

De asemenea, în 20 aprilie, comisia a adoptat un amendament propus de grupul PSD care se referă la definiţia 'diversităţii'. Potrivit acestuia, 'diversitatea' reprezintă "respectarea şi valorizarea diferitelor perspective culturale, etnice, religioase, a sensibilităţii şi a empatiei, alături de întărirea şi pozitivarea imaginii de sine individuale şi colective".

 

Prin acest amendament a fost înlocuit, din forma Guvernului, termenul "identitare" cu "religioase". Forma iniţială a acestei definiţii era: "diversitatea - respectarea şi valorizarea diferitelor perspective culturale, etnice, identitare, a sensibilităţii şi a empatiei, alături de întărirea şi pozitivarea imaginii de sine individuale şi colective".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.