Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul pas spre SULTANATUL lui Erdogan. Ankara anunţă data referendumului

Autoritatea electorală supremă din Turcia urmează să anunţe până la finalul acestei săptămâni data organizării referendumului privind reforma constituţională, a declarat miercuri premierul turc Binali Yildirim, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Proiectul de reformă constituţională prevede consolidarea atribuţiile preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Printre altele, acesta va avea puterea de a numi sau destitui miniştri şi va putea interveni direct în domeniul judiciar şi promulga decrete.

Raiduri ANTITERORISTE în Belgia. Forţele speciale AU ÎMPÂNZIT zona capitalei Bruxelles - FOTO

Într-o reuniune a conducerii Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, de guvernământ), Yildirim a spus că referendumul va avea loc probabil în perioada 1 - 20 aprilie.

''Cred că preşedintele îl va aproba în această săptămână şi va fi stabilită o dată concretă'', a adăugat şeful guvernului de la Ankara.

AKP, susţinut de Partidul Mişcării Naţionaliste (MHP), a înaintat în urmă cu două săptămâni proiectul legislativ care prevede sporirea atribuţiilor executive ale preşedintelui Erdogan pentru a preveni riscul formării unor coaliţii guvernamentale fragile, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani.

În schimb, principala formaţiune de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), şi Partidul Democrat al Poporului (HDP, pro-kurd) se tem că reforma constituţională va alimenta autoritarismul.

În Turcia este în vigoare starea de urgenţă - în urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016 - prin care deja au fost limitate unele drepturi. Peste 40.000 de persoane au fost întemniţate după puciul eşuat din vara anului trecut. Opoziţia turcă şi multe voci din Occident susţin că măsurile adoptate de autorităţile turce în ultimele şase luni vizează neutralizarea oponenţilor politici, însă Erdogan şi conducerea AKP afirmă că respectivele măsuri vor contribui la stabilitate în Turcia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.