Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul USR-ist care recunoaște sprijinul pentru AUR: 'Avem propria noastră parte de vină. AUR e definiția de manual a unei mișcări politice'

Facebook.com
Tudor Benga

Deputatul USR-PLUS Tudor Benga a analizat modul în care partidul AUR a ajuns în sondaje la aproximativ 20%. Politicianul recunoaște că indirect și formațiunea politică din care face parte a contribuit decisiv la succesul lui Simion și Târziu. „Ne-am bătut joc de promisiunea noastră chintesențială”, este concluzia amară trasă de Benga despre USR-PLUS. Apoi a continuat: „Azi AUR e definiția de manual a unei mișcări politice populiste care exploatează extrem de abil un filon de furie populară care a tot crescut și va tot crește.” Mesajul lui Benga vine în contextul în care copreședintele AUR, George Simion, a pătruns în Primăria Timișoara alături de mai mulți simpatizanți din partid. Poliția a deschis un dosar penal în acest caz.

Redăm în continuare analiza lui Tudor Benga: „Alegerea lui Dominic Fritz ca primar al Timișoarei e una din poveștile frumoase din politica românească a ultimilor ani. Și n-o zic fiindcă e el userist. Eu sunt unul dintre useristii care a fost frecvent critic cu propriul meu partid și voi continua să fiu, fiindcă lucrurile merg în direcția greșită de ceva vreme și nici nu-mi fac iluzii că se vor îndrepta prea curând. Însă povestea cu Fritz primar la Timișoara e frumoasă fiindcă e foarte europeana în spirit: cel mai multicultural oraș al României alege primar un cetățean al unei alte nații europene, cu valori preponderent liberale și progresiste, într-o campanie electorală alimentată de entuziasmul tinerilor. E o poveste fanion pentru spiritul UE, mai ales aici la noi, mai la periferia Uniunii.

Și de aceea nu e taman întâmplător că George Simion și AUR și Noua Dreaptă și cine a mai luat parte la huliganismul de zilele trecute au atacat fix Primăria Timișoara. Fiindcă simbolistic, cel puțin la momentul ăsta, ăla-i locul din România care politic reprezintă cel mai puternic ethosul multicultural al Uniunii Europene. Eu n-o să mă dau acum cu fundul de pământ despre povestea asta fiindcă retorica victimizatoare e cel mai neinspirat lucru pe care-l poate face USRPLUS în clipa asta. Noi avem propria noastră parte de vină în ascensiunea AUR și nu e deloc neglijabilă. Dacă noi nu ne-am fi dezamăgit crunt o parte consistentă din electoratul nostru, astăzi AUR n-ar fi defilat în jur de 20% în sondaje și cu perspective reale de a se duce spre 30%. Noi suntem ăia care ne-am bătut joc de promisiunea noastră chintesențiala, aceea de a face altfel de politică orice s-ar întâmpla, iar această bătaie de joc are un preț foarte scump, care include, printre altele, și o parte din ascensiunea AUR.

Însă dincolo de asta, există încă și mai multă vină pentru această ascensiune în restul clasei politice și în eșafodajul de putere din stat în ansamblu. Și PSD și PNL, ba chiar si UDMR, și-au frecat mâinile de bucurie câtă vreme AUR a măciucărit USRPLUS în sondaje. În deja cel puțin două instanțe de protest în care Simion și AUR au sărit vizibil calul legii, autoritățile de ordine publică s-au făcut că nu văd și au lăsat lucrurile să degenereze. Însă e o istorie milenara pe întreg mapamondul că cei care dau drumul la tigru cu gândul să îl calareasca sfârșesc cel mai adesea devorați ei înșiși. Este doar o chestiune de timp până când AUR va începe să muște serios din electoratul atât al PSD-ului cât și al PNL-ului.

Eu nu cred nici că AUR e umflat artificial cu pompa și nici că George Simion e un ageamiu păpușărit. Indiferent de unde și cum au pornit, azi AUR e definiția de manual a unei mișcări politice populiste care exploatează extrem de abil un filon de furie populară care a tot crescut și va tot crește câtă vreme clasa politică și eșafodajul de putere din statul român refuză să accepte că societatea vrea reformă autentică. Și nu există decât două posibilități pe termen lung pentru a o dezamorsa: ori facem reformă reală în statul român ori această furie va deveni violență publică mai devreme sau mai târziu. Există niște legi gravitaționale și în politică, și dacă le ignori la nesfârșit, vor da ele inevitabil cu tine de pământ mai devreme sau mai târziu, exact precum gravitația.

Și mai e o realitate la fel de gravitaționala, testată deja timp de decenii prin societățile vestice mult mai avansate decât noi: fără implicarea politică activă și constantă a cetățenilor, partidele și implicit instituțiile statului sunt foarte rapid acaparate de populiști și/sau ticăloși de tot felul. Nația asta a învățat în ultimii zece ani și să iasă la proteste, apoi și să iasă la vot, va trebui până la urmă să învețe și să construiască mișcări politice de la zero, capabile să contracareze populismul și extremismul. Și da, pasul ăsta ultim e și cel mai dificil, de-asta părem să și eșuăm cu regularitate aici, fiindcă nu e deloc simplu, e al naibii de greu. Știu cat de greu și debusolant a fost anul trecut pentru cei care au ieșit și la proteste, și la vot, în ultimii ani. Însă dacă nu dorim să fim forțați să emigram, și dacă vrem totuși să construim aici același fel de societate funcțională ca cele pe care le-am văzut posibile în Vest, suntem condamnați să încercăm să construim partide vestice până în ziua în care vom reuși. Până azi nu ne-a ieșit, dar am învățat zic eu foarte multe pe drum, și cred că e doar o chestiune de timp până vom reuși totuși”, a spus Tudor Benga, pe pagina sa de socializare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.