Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Principalele reacții ale politicienilor față de decizia CCR

ccr

Curtea Constituțională a respins astăzi excepția de neconstituționalitate ridicată de jurnalistul Liviu Avram în privința legii electorale în cazul alegerilor locale.

Decizia CCR a fost așteptată cu mare interes de către liderii politici, o eventuală modificare a legii electorale putând schimba radical rezultatele alegerilor locale. O analiză în acest sens a fost făcută de Călin Popescu Tăriceanu, înainte de pronunțarea deciziei de către Curtea Constituțională.

„Organizarea alegerilor într-un tur sau în două duce la rezultate diferite. Nu se poate generaliza acest lucru, dar toată lumea care are experiență politică știe că e o diferență, uneori substanțială. În esență, concluzia poate fi aceea că partidele mari sunt favorizate de votul într-un singur tur și defavorizează partidele mai mici. (...) Eu mă aștept din partea Curții Constituționale să spună că nu e de competența ei. Aceasta e o decizie politică, ce revine, aș spune, exclusiv partidelor și în final Parlamentului, care este forul legislativ, nu e o problemă de natură constituțională,” a declarat Tăriceanu, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

După pronunțarea deciziei, reacțiile liderilor politici nu au întârziat să apară. Deputatul PSD Florin Iordache susține că decizia Curții este una normală, în acord cu Constituția.

„O decizie normală. Vrem să vedem și motivarea. Nu puteam modifica acum — poimâine începe campania electorală. Decizia Curții în primul rând este o decizie în concordanță cu Constituția. Liberalii și-au dorit foarte tare să bulverseze aceste alegeri. Trebuia în perioada următoare să modificăm, pe de o parte, legislația electorală, era un eveniment și o chestiune nemaiîntâlnită în ceea ce privește alegerile în Europa și din întreaga lume. Dacă cineva își dorește să modifice legislația electorală, putem discuta în concordanță cu hotărârile și cu deciziile CCR, dar și cu recomandarea Comisiei de la Veneția. Cu un an înainte, orice înseamnă legislație electorală nu trebuie modificată, tocmai pentru ca să nu apară modificări în procesul electoral,” a declarat Florin Iordache, citat de Agerpres.

De aceeași părere este si senatorul UDMR Tanczos Barna, care susține că decizia CCR este una firească, neexistând niciun element de neconstituționalitate.

„Din punctul nostru de vedere, al UDMR, este o decizie firească, normală. Din punctul nostru de vedere nu a existat niciun element de neconstituționalitate. Pe de altă parte, era absolut imposibil ca în momentul de față să reluam toate procedurile de organizare a alegerilor. Suntem în plină campanie electorală la alegerile locale. Din punctul nostru de vedere, dacă această decizie se confirmă și printr-un document oficial, este o decizie firească,” a declarat senatorul UDMR, potrivit Agerpres.

Copreședintele PNL, Alina Gorghiu, susține că dosarul nu a fost judecat pe fond și astfel posibilitatea ca în cele din urmă alegerile locale să fie organizate în două tururi de scrutin nu este exclusă.

„A fost neîntemeiat doar capătul de cerere referitor la numărul de semnături și în mod cert numărul de semnături va fi în continuare o condiție de depunere a candidaturilor. În ceea ce privește al doilea aspect, explicat insuficient aș spune eu astăzi către opinia opinia publică, vorbim despre cele două tururi de alegeri, excepția neconstituționalității organizării alegerilor într-un singur tur, iar în privința acestui aspect Curtea a spus un singur lucru: nu că avem sau vom avea două tururi sau un tur de scrutin, ci a spus că este inadmisibilă pe procedură, adică nu au judecat pe fond dacă este corect sau nu să se organizeze într-un tur sau în două. Va fi un dosar, din câte înțeleg eu din surse jurnalistice, chiar săptămâna viitoare, pentru că jurnalistul de la Adevărul a avut două dosare — unul la Tribunal, unul la Curtea de Apel,” a declarat Alina Gorghiu, citată de Agerpres.

Dacă Gorghiu susține că posibilitatea organizării alegerilor locale în două tururi de scrutin există în continuare, candidatul PNL la Primăria Municipiului București, Cătălin Predoiu, descrie decizia CCR drept una firească.

„CCR - un singur tur acum. Decizie firească. Votul util devine cheia alegerilor în Bucureşti. Îi invit pe bucureşteni să-i oprească pe Ponta, Dragnea, Firea şi Pandele, votând PNL,” a declarat Predoiu pe pagina oficială de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.