Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Principalii parteneri pentru export al companiilor din judeţul Olt

Vyapar
export

Principalii parteneri pentru export al companiilor din judeţul Olt

Germania, Italia şi Statele Unite ale Americii sunt pe primele trei locuri în ce priveşte exporturile realizate de companiile din judeţul Olt, aceste ţări fiind printre principalii parteneri şi pentru importurile realizate de firmele din judeţ, potrivit unui raport al Direcţiei Regionale de Statistică (DRS) Olt, remis luni AGERPRES.

Exporturile de produse realizate în judeţul Olt au fost de 1,16 miliarde de euro în prima jumătate a acestui an, iar importurile au fost de aproape 728 de milioane de euro, pe primul loc atât în privinţa importurilor, cât şi a importurilor fiind metalele şi materiale plastice.

Într-un clasament al partenerilor comerciali ai companiilor din judeţul Olt, în privinţa exporturilor în perioada ianuarie - iunie 20123, pe primul loc se situează Germania, unde s-au exportat produse în valoare de peste 310 milioane de euro, pe locul doi este Italia, unde s-au exportat produse de peste 121 milioane euro, pe locul trei - SUA (exporturi de circa 85 milioane euro), pe locul al patrulea - Franţa ( exporturi de aproape 65 de milioane euro).

Printre principalele ţări partenere pentru exporturi din judeţul Olt se mai numără: Marea Britanie (exporturi de peste 60 milioane euro), Polonia (exporturi de circa 55 milioane euro), Olanda (exporturi de aproape 50 de milioane euro), Slovacia (exporturi de peste 39 milioane euro), Cehia (exporturi de circa 39 milioane euro), Spania (exporturi de circa 33 milioane euro).

În ce priveşte importurile, pe primul loc este Italia, de unde firmele din judeţ au importat anul acesta produse de circa 162 de milioane euro, pe locul al doilea este Olanda, de unde au fost importate produse de circa 77 milioane euro, iar pe locul al treilea este Germania, de unde au fost importate bunuri de 63 milioane de euro.

Firmele din judeţ au mai importat produse din Canada (61 milioane de euro), Cehia (32,2 milioane de euro), Ungaria (32 milioane euro), Polonia (32 milioane euro), Rusia (29,5 milioane euro), Bulgaria (29 milioane euro) şi Turcia (27 milioane euro).

Pe primul loc la exporturi s-au situat produsele din categoria metale comune şi articole din acestea (43,4% din total exporturi, 504 milioane euro), iar produsele din categoria materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea au ocupat locul al doilea (38,9 din total exporturi, 453 milioane euro).

Pe locul al treilea s-au situat exporturile de maşini, aparate şi echipamente electrice (12,9% din total exporturi, 150 milioane euro).

Având în vedere că majoritatea bunurilor exportate sunt obţinute pe platforma industrială Slatina prin prelucrarea unor materii prime importate, pe primul loc la importuri sunt produsele din categoria "metale comune şi articole din acestea" (216 milioane de euro, 29,8%), pe locul al doilea sunt "materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea" (135 milioane euro şi 18,6%), pe locul al treilea sunt "instrumente şi aparate optice" (102 milioane euro, 14%).

Companiile din judeţul Olt mai importă "produse ale industriei chimice şi ale industriilor conexe" (84 milioane euro, 11,6%), "maşini, aparate şi echipamente electrice" (77 milioane, 10,7% ), "materii textile şi articole din acestea" (65 milioane euro, 9,0%).

Principalii exportatori din judeţ sunt companiile de pe platforma industrială Slatina, respectiv unităţile de producere a anvelopelor, de producere şi prelucrare a aluminiului, de producere de ţevi din oţel, un producător de cabluri pentru reţele electrice şi telecomunicaţii, împreună având peste 10.000 de angajaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.