Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Principalii producători de armament din SUA, trecuți pe lista companiilor nedemne de încredere în China

ceomagazine.co.kr
razboi sua china

China a inclus companiile americane Raytheon și Lockheed Martin pe o listă de companii nedemne de încredere din cauza vânzărilor de arme către Taiwan, potrivit unei declarații publicate joi pe site-ul oficial al Ministerului chinez al Comerțului.

Potrivit declarației, decizia a fost luată pentru a proteja suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare, din cauza vânzărilor de arme efectuate de companiile respective către Taiwan.

Odată ce companiile sunt plasate pe lista companiilor nesigure, companiilor menționate li se interzice, printre altele, să desfășoare activități de import și export cu China, să investească în China, personalului executiv al companiilor în cauză i se interzice să intre în China, se revocă permisele de ședere și de muncă pentru directorii executivi ai companiilor care se află în China.

În plus, companiile sunt, de asemenea, amendate cu o sumă dublă față de valoarea contractelor de vânzare de arme către Taiwan ale fiecărei companii. Amenzile trebuie achitate în termen de 15 zile de la publicarea acestui document, în caz contrar urmând să fie aplicate amenzi suplimentare și alte măsuri.

Autoritățile chineze au decis în septembrie anul trecut să impună sancțiuni președintelui și directorului general al Raytheon Technologies.

Vânzări de armament aprobate de SUA

La începutul anului trecut, Pentagonul a raportat că Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă tranzacție de armament în valoare de aproximativ 1,1 miliarde de dolari cu Taiwanul. Potrivit documentelor departamentului, afacerea ar implica 60 de rachete anti-navă AGM-84K Harpoon Block II în valoare de 355 de milioane de dolari, 100 de rachete aer-aer AIM-9X Block II Sidewinder în valoare de 85,6 milioane de dolari și o prelungire cu 665,4 milioane de dolari a contractului privind radarele către autoritățile insulare.

În decembrie, agenția de presă Bloomberg, citând un document al Departamentului de Stat, a relatat că SUA intenționează să adauge până la 100 de rachete avansate la rachetele Patriot SAM, împreună cu radare și echipamente de sprijin în valoare de 882 de milioane de dolari la pachetul de ajutor militar acordat Taiwanului.

Tensiunile din jurul Taiwanului

Situația din jurul Taiwanului a escaladat după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat insula la începutul lunii august. China, care consideră insula ca fiind una dintre provinciile sale, a condamnat vizita, considerând acest demers drept un sprijin al SUA pentru separatismul taiwanez, și a desfășurat un exercițiu militar masiv.

La jumătatea lunii noiembrie, președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden în marja summitului G20 din Indonezia și i-a spus acestuia că Taiwanul este o linie roșie în relațiile sino-americane "care nu trebuie depășită". La rândul său, Biden a reiterat angajamentul Washingtonului față de principiul "O singură China".

Relațiile oficiale dintre guvernul central al RPC și provincia sa insulară au fost întrerupte în 1949, după ce forțele Kuomintang conduse de Chiang Kai-shek au fost învinse de Partidul Comunist Chinez în războiul civil și s-au mutat în Taiwan. Contactele de afaceri și informale dintre insulă și China continentală au fost reluate la sfârșitul anilor 1980.

De la începutul anilor 1990, cele două părți au intrat în contact prin intermediul unor organizații neguvernamentale - Asociația pentru relații între cele două maluri ale strâmtorii, cu sediul la Beijing, și Fundația pentru schimburi între cele două maluri ale strâmtorii, cu sediul la Taipei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.