Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Principalul partid de opoziţie din Ungaria, Jobbik, amendat pentru o campanie publicitară finanţată de adversarul lui Orban

BBC
Jobbik

Oficiul de Stat pentru Audit (ASZ) din Ungaria a amendat principalul partid naţionalist de opoziţie, Jobbik, cu 331,66 milioane de forinţi (1,29 milioane de dolari) pentru o campanie publicitară antiguvernamentală finanţată de un adversar bogat al prim-ministrului Viktor Orban, relatează luni Reuters. Jobbik, care a intrat în parlament în 2010 cu o agendă radicală de extremă-dreaptă, îşi proiectează în prezent o imagine centristă în încercarea de a obţine un scor mai bun concurând cu Orban la alegerile din aprilie, unde partidul acestuia, Fidesz, are mari şanse să îşi păstreze puterea, conform Agerpres.

Confirmând rezultatele unui raport preliminar, ASZ a declarat că Jobbik a fost amendat pentru că a desfăşurat o campanie publicitară la preţuri inferioare pieţei. ASZ i-a dat Jobbik un termen de 15 zile pentru plata amenzii, egală cu avantajul obţinut ilegal de partid pentru campanie, prin care Orban şi unii dintre asociaţii săi erau acuzaţi de corupţie.

Amenda se ridică la mai mult de două treimi din subvenţia anuală de stat pentru Jobbik, de 475,8 milioane de forinţi, şi partidul a declarat că această decizie de "instanţă-marţială" ar putea să-i afecteze campania electorală. Jobbik a negat orice fărădelege. Subvenţia pentru Jobbik ar urma să fie redusă cu aceeaşi sumă ca amenda, a spus purtătorul de cuvânt al ASZ, Balint Horvath. Jobbik a folosit panouri deţinute de magnatul Lajos Simicska, un fost aliat al lui Orban devenit apoi un susţinător al extremei-drepte.

Orban afirmă că Simicska a deturnat Jobbik. Atât partidul, cât şi magnatul neagă acest lucru. Jobbik a primit fonduri publice în valoare de aproape un miliard de forinţi în 2015 şi 2016. Potrivit ASZ, finanţele Jobbik în acea perioadă nu au fost suficient de transparente. ASZ, condus de fostul parlamentar Fidesz Laszlo Domokos, a respins acuzaţiile că duce o campanie politică împotriva adversarilor lui Orban. Potrivit ASZ, ancheta a făcut parte dintr-o analiză bianuală a partidelor care primesc finanţare publică.

În jur de o mie de susţinători Jobbik au participat la un miting de sprijin luna trecută, deşi prezenţa a fost scăzută faţă de demonstraţii similare anul trecut. Fidesz a obţinut 39% din intenţiile de vot ale alegătorilor în noiembrie, potrivit unui sondaj efectuat de Median şi publicat de săptămânalul HVG. Jobbik era susţinut de 11%, în timp ce socialiştii erau la distanţă, pe locul trei, cu 7%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.