Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prinţul de Wales, vizită de suflet la Viscri

Inquam Photos / Manases Sandor
Inquam Printul Charles

Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales a vizitat miercuri sediul Fundaţiei care îi poartă numele din satul Viscri, unde s-a întâlnit cu experţi în mediul forestier şi mici fermieri, cu care a discutat despre viitorul pădurilor româneşti. Vizita Prinţului Charles a avut ca punct central o întâlnire cu reprezentanţi ai Asociaţiei "Pro Silva".

Fundaţia Prinţul de Wales România urmează să lanseze un nou proiect menit să vină în sprijinul fermierilor din zonele de munte să îşi dezvolte produsele şi să acceseze pieţe noi, din ţara noastră sau din afara graniţelor. "Putem spune că, de astăzi, pădurea românească are un mare prieten - Alteţa Sa Regală Prinţul Charles. (...) Ne-am întâlnit aici oameni care gândim la fel (...), care ne-am propus să facem ceva să vindecăm aceste răni. Şi primim un ajutor nesperat", a declarat, la finalul întâlnirii, Florian Borlea, unul dintre reprezentanţii silvicultorilor, participant la întâlnire.

Prinţul Charles a vorbit şi cu producători locali, care i-au prezentat Alteţei Sale Regale brânzeturi, produse din carne şi miere din zonă. Moştenitorul coroanei britanice a vrut să afle de la producători maniera în care lucrează şi îşi distribuie marfa. La întânirea cu fermierii a fost prezentă şi o familie de producători din zona Sighişoarei, care a venit împreună cu fiica lor de şapte săptămâni să îl întâlnească pe Prinţul Charles. "Este nou (bebeluşul - n.r.)?" a întrebat, în glumă, Prinţul, arătând spre fetiţă. El a vrut să mai ştie dacă micuţa este singurul copil şi dacă îşi ţine părinţii treji noaptea.

La Fundaţie, Prinţul Charles a fost aşteptat cu un meniu creat special pentru el de un bucătar din zonă, Robert Birtalan, care a gătit, miercuri, pentru prima dată pentru Alteţa Sa Regală. Robert Birtalan a povestit cum a ajuns să fie pentru o zi bucătarul Prinţului Charles - în urma unui mail transmis către Casa Regală britanică. Mesajul a ajuns la Directorul Executiv al Fundaţiei "Prinţul de Wales", Aura Woodward, care s-a declarat impresionată de modul în care Robert Birtalan a semnat - "Robert, always hungry! (Robet, mereu flamând - n.r)".

Meniul, creat special pentru Prinţul Charles, a inclus antreu din sfeclă în crustă de sare, supă de pui cu tăiţei de casă, porchetta cu piure de conopidă şi legume de sezon sote. La desert, Prinţul Charles a avut crumble de rubarbă cu îngheţată de mentă şi vinariţă şi şarlotă. Fundaţia Prinţul de Wales România a fost înfiinţată în urmă cu doi ani. Organizaţia susţine conservarea patrimoniului cultural, agricultura şi dezvoltarea sustenabilă. În fiecare an, organizaţia oferă cursuri de pregătire pentru restaurarea clădirilor istorice, pentru revitalizarea meşteşugurilor vechi şi stimularea micilor afaceri.

Sediul Fundaţiei se află într-o casă din anul 1700, care a fost transformată în centru de pregătire şi pensiune. Vechiul hambar al imobilului a devenit cameră de lectură şi cafenea, conform Agerpres. În vechiul hambar este expusă fotografia lui Charles Martin, bunicul a doi donatori majori ai fundaţiei - Brad şi Brian Martin. Directorul executiv al Fundaţiei, Aura Woodward, a povestit despre Charles Martin, un român din Ploieşti care a emigrat în Statele Unite ale Americii cu ajutorul unor donaţii. Numele său a fost schimbat, în mediul american, din Manta în Martin, a spus ea, adăugând că, drept mulţumire pentru cei doi donatori fotografia bunicului stă permanent în fostul hambar.

Directorul executiv a vorbit şi despre renovările care au loc în interiorul casei. Astfel, în camera rezervată Prinţului Charles, decorată în stil tradiţional, cu un radio vechi la capul patului şi perdele cu inscripţii brodate, au fost aduse covoare din fir natural, realizate în Rupea. Câteva fotolii din încăpere au fost tapiţate cu pânză veche de 60 de ani. Astfel, acest loc a devenit "o cameră mai caldă", a spus Woodward. Fundaţia Prinţul de Wales are sediul în satul Viscri din judeţul Braşov, localitate aflată în patrimoniul UNESCO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.