Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prinţul Harry al Marii Britanii spune că se simte îndatorat să finalizeze munca mamei sale în domeniul HIV

www.wsj.com
Prințul Harry Meghan Markle

Prinţul Harry al Marii Britanii a afirmat joi că se simte îndatorat să continue munca mamei sale, regretata prinţesă Diana, pentru conştientizarea şi destigmatizarea HIV şi a îndemnat oamenii să-şi facă testul pentru depistarea infecţiei, informează Reuters.

În 1987, Diana a strâns mâna unor pacienţi diagnosticaţi cu SIDA la un spital din Londra, un gest considerat emblematic în lupta pentru contracararea stigmei care afectează persoanele infectate cu HIV. Harry, al rândul său, a devenit un activist vizibil în domeniul HIV/SIDA, potrivit Agerpres.

''Efortul mamei mele a rămas neterminat'', spune prinţul adresându-se fostului căpitan al naţionalei de rugby a Ţării Galilor, Gareth Thomas, care a anunţat în 2019 că este HIV pozitiv, în cadrul unei înregistrări care marchează Săptămâna naţională a testării HIV.

''Mă simt obligat să încerc să continui pe cât de mult posibil. N-aş putea niciodată să-i iau locul, ca să spun aşa, mai ales în acest domeniu special... având în vedere tot ceea ce a realizat şi a susţinut şi cât de vocală a fost pe acest subiect'', a spus el.

Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), circa 38 de milioane de persoane trăiau cu HIV la nivel global la sfârşitul lui 2020, iar afecţiunile asociate SIDA au dus la decesul a peste 36 de milioane de oameni de la începutul acestei crize sanitare, în anii 1980.

Asociaţiile de caritate importante din domeniul HIV/SIDA speră ca testări mai extinse ar putea pune capăt apariţiei unor noi cazuri de SIDA în Anglia până în 2030.

Prinţul Harry a realizat un test de HIV în 2016, demers care a dus la o creştere de 500% în cererea de teste oferite de una dintre organizaţiile de caritate. Testarea pentru HIV a scăzut cu circa 30% în timpul pandemiei de COVID-19, a mai spus el.

''Fiecare dintre noi are câte o datorie sau cel puţin o oportunitate de a ne testa noi înşine şi de a facilita accesul celorlalţi la testare'', a spus Harry. ''Iar apoi va deveni doar un lucru obişnuit ca atâtea altele''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.