Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proteste de stradă în Georgia după moartea unui jurnalist, bătut cu bestialitate la o manifestaţie împotriva LGBT

geworld.ge
georgia proteste

Mii de persoane au manifestat duminică în Georgia pentru a cere demisia guvernului după moartea unui jurnalist, bătut cu bestialitate la începutul acestei săptămâni de activiştii de dreapta în timpul protestelor împotriva comunităţii LGBT, potrivit AFP.

Alexandr Laşkarava, 37 de ani, a fost găsit mort la domiciliul său duminică, potrivit canalului de televiziune TV Pirveli pentru care acesta lucra. El fusese bătut cu brutalitate luni, 5 iulie, în timpul protestelor împotriva organizării unui marş LGBT şi a suferit mai multe fracturi la faţă.

Peste 50 de jurnalişti au fost agresaţi, în timp ce marşul planificat iniţial pe străzile capitalei Tbilisi a fost în cele din urmă anulat, de teamă pentru securitatea participanţilor.

Potrivit unui jurnalist AFP, aproximativ 8.000 de persoane s-au adunat duminică în faţa Parlamentului la 20:00 (16:00 GMT), la apelul organizaţiilor pentru drepturile omului.

"Cerem demisia imediată a lui Irakli Garibashvili şi a guvernului său, vârf de lance al violenţei împotriva jurnaliştilor", a declarat Nika Melia, liderul principalei forţe de opoziţie din ţară, Mişcarea Naţională Unită (MNU).

Uniunea Europeană şi SUA au condamnat atacurile şi au solicitat ca cei responsabili să fie aduşi în faţa justiţiei.

"Doresc să reiterez condamnarea fermă a UE a oricărei violenţe şi sprijinul nostru ferm şi neclintit pentru libertatea presei şi a adunărilor", a declarat duminică ambasadorul UE în Georgia, Karl Hertzel, într-un comunicat în care a prezentat condoleanţe în legătură cu decesul cameramanului georgian.

"Securitatea fiecărui jurnalist georgian şi credibilitatea democraţiei în Georgia cer ca fiecare persoană care a atacat cetăţeni paşnici şi jurnalişti (...) să fie identificată, arestată şi urmărită penal", subliniază la rândul său ambasada SUA de la Tbilisi.

Organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF) a condamnat atacurile, precizând că jurnaliştii georgieni "au suferit răni, inclusiv comoţii, arsuri chimice şi fracturi la nivelul braţelor".

Această organizaţie neguvernamentală a acuzat autorităţile de "vinovăţie pasivă" şi a apreciat că poliţia nu şi-a îndeplinit datoria de a proteja jurnaliştii.

Ministerul georgian de Interne a asigurat duminică într-un comunicat că a fost deschisă o anchetă pentru a determina cauzele morţii lui Alexandr Laşkarava.

Numeroase personalităţi din lumea media din Georgia au acuzat guvernul lui Garibaşvili că a orchestrat o campanie violentă împotriva jurnaliştilor.

"Guvernul nu se limitează în a încuraja violenţa împotriva jurnaliştilor, el face parte din această violenţă", a declarat pentru AFP redactorul şef al postului de televiziune Pirveli, Nodar Meladze.

"Guvernul a înfiinţat grupuri de bătăuşi care atacă mass-media independente", susţine el, adăugând că "poliţia care dispersează manifestaţiile vizează regulat presa".

În iunie 2019, scutierii au rănit în jur de 40 de jurnalişti care acopereau o manifestaţie antiguvernamentală.

Premierul georgian face obiectul unor critici acerbe atât din partea opoziţiei, cât şi a militanţilor pentru drepturile omului, după ce a luat atitudine împotriva desfăşurării marşului LGBT, apreciind că acesta este "inacceptabil pentru o mare parte a societăţii".

Aceştia dau vina pe partidul de guvernământ "Visul Georgian" pentru sprijinul tacit în favoarea grupărilor naţionaliste şi homofobe, care au organizat, de asemenea, mai multe manifestaţii împotriva partidelor de opoziţie prooccidentale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.