Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PRO România propune acordarea unui venit minim garantat, în valoare de 1500 lei, tuturor persoanelor afectate de coronacriză

Facebook
pro romania

PRO România a inițiat miercuri, 22 aprilie, un proiect de lege care prevede asigurarea unui ve-nit minim garantat de 1500 de lei pentru toate persoanele afectate negativ de coronacriză. Ajutorul se acordă atât pe perioada stării de urgență, cât și pentru o perioadă de șase luni de la încetarea acesteia.

”Asistăm la o situație în care o mare parte dintre români se află imposibilitatea de a plăti ratele la bancă, utilitățile și chiar mâncarea. Tocmai de aceea avem nevoie de un venit minim garantat pentru fiecare cetățean afectat de pandemie. Venitul minim garantat este un element ce nu poate fi exceptat din pachetele de politici fiscale pe care guvernele le introduc, existența veniturilor ducând la consum și implicit la atenuarea efectelor negative ale crizei”, se arată în expunerea de motive.

Citește și: În premieră, Nelu Tătaru anunță CÂND începe școala: Cum trebuie să fie echipați profesorii și elevii

Inițiatorii au subliniat faptul că nu trebuie să repetăm greșelile trecutului, reamintind faptul că măsurile adoptate pentru contracararea crizei economice din anul 2009 au generat o importantă creștere a inegalității sociale.

”Prin acordarea unui venit minim garantat se asigură eliminarea inegalităților, costul pentru acesta fiind mult mai redus față de costul fenomenelor sociale apărute pe timpul unei crize precum: creșterea sărăciei extreme, a criminalității, activarea unor grupări extremiste sau accentuarea segregării sociale. Luând în considerare nevoile de bază ale persoanelor și coroborând cu valoarea netă a salariului minim pe economie, considerăm necesară asigurarea unui venit minim garantat de 1500 lei, tuturor persoanelor afectate de pandemie”, susțin par-lamentarii PRO România.

În ceea ce privește aplicarea măsurii, inițiatorii au propus ca acordarea venitului minim garantat să se realizeze în baza unei cereri adresată de solicitant, precum și a prezentării doc-umentelor justificative privind venitul afectat de coronacriză.

”Aplicarea măsurii se va realiza rapid și eficient, informațiile privind veniturile cetățenilor în funcție de categoria acestora fiind deja gestionate de stat, prin instituții sau programe dedi-cate (ANAF, REVISAL, baza de date a Casei de Pensii a Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă, etc.). Guvernul, prin agențiile de plăți și inspecție socială din fiecare județ, va asig-ura, pentru o perioadă limitată, un venit minim garantat de 1500 lei persoanelor care nu mai înregistrează venituri sau vor completa venitul persoanelor aflate sub acest prag, inclusiv ale pensionarilor. Protecția persoanelor aflate în situații delicate trebuie să reprezinte o priori-tate în contextul aplicării unor măsuri de contracarare a unei crize economice, prezentul pro-iect de lege urmărind instituirea unor astfel de norme suport pentru cei nevoiași și evitarea creșterii inegalităților sociale”, se arată în încheierea expunerii de motive.

Conceptul de venit minim garantat este văzut în prezent ca soluție de atenuare a efectelor crizei la nivelul Spaniei, fiind de-a lungul timpului testat la nivel internațional în state precum: SUA, Brazilia, Germania, Finlanda, Olanda, China, Iran sau Kenia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.