Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Problema cu care se confruntă Uzbekistanul: țara, cândva bogată în gaze, este acum dependentă de Turkmenistan și de materiile prime rusești

www.operationworld.org
Uzbekistan

În Uzbekistan există o penurie de gaze naturale. Directorul general al Uniunii Companiilor de Servicii Petroliere din Kazahstan, NurlanZhumagulov, a scris despre acest lucru pe pagina sa de Facebook, relatează portalul național "Adyrna".

"În fiecare an, exportul de gaze uzbece către China scade (Lukoil este obligată să cumpere gaze produse în Uzbekistan la prețul de export). Gazprom controlează de mult timp multe proiecte de gaze din Uzbekistan. Iar antreprenorii vor livra prin intermediul companiei rusești Enter Engineering. De exemplu, în timp ce operatorul programului de stat al Uzbekistanului de creștere a producției de materii prime de hidrocarburi în perioada 2017-2021 a fost Gazprom, finanțarea s-a realizat prin Gazprombank", a scris NurlanZhumagulov, directorul general al Uniunii Companiilor de Servicii Petroliere din Kazahstan.

Potrivit acestuia, uzbecii sunt acum incapabili să controleze complexul gazo-chimic.

"Uzbecii sunt acum pe punctul de a pierde controlul asupra complexului gaz-chimic Shurtan. BMEZ, FMEZ, Gazli GHM au pierdut controlul asupra aprovizionării cu combustibil pentru aviație și realimentării aeronavelor din Tașkent și din regiunea Tașkent. De fapt, se poate spune că industria gazelor a trecut în mâinile Gazprom. Conform acordului de împărțire a producției, partea Lukoil este de doar ¼ din tot gazul produs în Uzbekistan", a declarat liderul sindicatului.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.