Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Problema transnistreană, pe agenda Președinției slovace a OSCE

transnistria

Preşedinţia slovacă a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) este dispusă să desfăşoare în acest an întrevederi în formatul "5+2" "ori de câte ori este nevoie, dacă va există o agendă clară", a declarat preşedintele în exerciţiu al OSCE, Miroslav Lajcak, după întrevederea avută la sfârşitul săptămânii trecute, la Tiraspol, cu preşedintele autoproclamatei republici transnistrene, Vadim Krasnoselski, informează Radio Chişinău.

Preşedintele în exerciţiu al OSCE a precizat că pentru tratative ar fi necesar un acord prealabil din partea Chişinăului şi din partea Tiraspolului, transmite INFOTAG cu referire la presa transnistreană.

"Suntem gata sa ajutăm. Sper că munca va continua şi vom vedea rezultate concrete. Suntem gata să convocăm următoarea întâlnire în format "5+2" atunci când vom avea perspectiva de a obţine ceva concret. Aş vrea ca aceasta să se întâmple până la vară, dar totul depinde de voinţa părţilor", a spus diplomatul. El şi-a exprimat dorinţa ca anul 2019 "să devină un an al unor rezultate concrete şi bune".

Referindu-se la menţinerea lui Franco Frattini în funcţia de reprezentant special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Miroslav Lajcak a dat asigurări că acesta este "un politician cu o susţinere puternică, ce şi-a demonstrat eficacitatea în aceasta funcţie".

La rândul său, liderul separatist transnistrean, Vadim Krasnoselski, şi-a exprimat convingerea că actuala preşedinţie a OSCE va da un nou impuls realizării acordurilor deja semnate şi înregistrării unor noi înţelegeri, fapt ce va permite anului 2019 să devină "un an de tranziţie".

Întrebat de jurnaliştii slovaci despre perspectivele soluţionării definitive a conflictului transnistrean şi despre posibilitatea reîntregirii teritoriului Republicii Moldova, liderul de la Tiraspol a declarat că "fiecare parte are propria viziune de a pune capăt confruntării". "Pentru Moldova aceasta este integrarea, iar pentru Transnistria este recunoaşterea Republicii Moldoveneşti Nistrene ca stat independent. Apărăm aceasta poziţie şi îndeplinim voinţa poporului, care a fost exprimată la referendum. Considerăm că diferendul poate fi soluţionat prin recunoaşterea statalităţii transnistrene", a subliniat liderul administraţiei de la Tiraspol.

Vorbind despre perspectivele retragerii pacificatorilor ruşi din Zona de Securitate, Krasnoselski a spus că "Transnistria nu va purta niciun fel de discuţii asupra acest subiect atât timp cât conflictul nu va fi soluţionat"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.