Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme în Coaliţie: PSD are planuri secrete cu proiectul de lege susţinut de Tăriceanu

facebook.com
PSD ALDE

Puterea acuză Opoziția, ong-urile și o parte din presă că fac lobby, intern și extern, pentru a lipi pe fruntea României brandul de țară coruptă. La rândul său, Opoziția atacă PSD și ALDE pentru că folosește lobby-iști internaționali, cu ample conexiuni la Washington, pentru a-i apăra pe politicienii români de acasă certați cu legea. În această bătălie de lobby, ALDE intenționează să vină cu propriul proiect de lege care să reglementeze această activitate. PSD are alte planuri cu proiectul aliatilor, iar aceste intenții ar putea adânci fisurile deja existente în coaliție.

Proiectul este un mai vechi deziderat al ALDE. Anul trecut ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, susținea că şi-ar dori ca noua Lege a lobby-ului să fie una a transparenţei, pentru ca pe viitor o discuție în care nu s-ar ascunde telefoanele şi nu s-ar vorbi în şoaptă, să nu mai poată fi considerată drept trafic de influență.

CITEȘTE ȘI: Cum evităm bolile cardiace: Cele mai dăunătoare grăsimi

Potrivit lui Viorel Ilie, Legea lobby-ului se află pe agenda publică, aceasta fiind cuprinsă în programul de guvernare.

„ Există organizaţii din România care fac lobby fără a exista această lege. Concluzia discuţiilor a fost ca în România se face lobby fără să existe această lege şi nu ştim dacă o lege ar aduce îmbunătăţiri în această activitate. Mă refer la faptul că această lege nu ar trebui să se refere special la societăţi comerciale sau la persoane fizice, ar trebui să lăsăm un cadru mult mai larg. Există discuţii şi în justiţie că practic o lege a lobby-ului ar legaliza traficul de influenţă. Noi vrem să stabilim foarte clar, prin lege, până unde se poate ajunge: de unde este până unde este lobby şi de unde începe traficul de influenţă”, spunea anul trecut ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul.

El propunea atunci crearea unui registru de lobby, asemănător celui de transparență europeană a intereselor, RUTI.

"Obiectivul RUTI este de a crea cadrul în care, pe de o parte, grupurile specializate din societatea civilă să se înregistreze atunci când urmăresc să convingă decidenții, să preia inițiativa de politică publică sau să modifice o politică publică existentă, iar, pe de altă parte, decidenții să confirme întâlnirile directe cu aceștia, asigurându-se transparența și minimele reguli de etică în procesul de elaborare al politicilor la nivelul Guvernului", menționa atunci Ilie.

Numai că ideea înființării RUTI a murit în fașă, fiind o preluare a a unui amendament formulat de social-democratul Florin Iordache la proiectul de lege depus în binecunoscuta Marțe Neagră, amânate din 2010. De atunci au trecut mai bine de șapte ani. Proiectul a zăcut prin sertarele parlamentului, fiind amânat de repetate ori din cauza reacției societății civile și opiniei publice.

În prezent însă, ideea a fost preluată de către un grup de lucru din ALDE, condus de Varujan Vosganian, fiind deja prezentat și asumat ca prioritate de către Biroul Executiv al partidului în noua sesiune de toamnă a legislativului.

Toate bune și frumoase, dar PSD are propria viziune legată de acest proiect, viziune pe care caută să o impună și partenerilor din coaliție, sub forma unor amendamente care vor fi dezbătute și adoptate în comisiile parlamentare de specialitate.

CITEȘTE ȘI: Scapă de stres şi previne demenţa: Efectele incredibile ale mersului pe jos asupra creierului

Potrivit unor surse parlamentare social-democrate, viitoare lege a lobby-ului ar putea fi folosită inclusiv pentru sancționarea acelor ong-uri, firme sau persoane fizice, care prin activitatea lor de lobby, privat sau public, ar putea submina activitatea instituțiilor statului.

O formulare largă care ar putea viza în special așa-zișii "Influenceri" de pe site-urile de socializare, care au avut propria lor contribuție la întreținerea și încurajarea românilor în a ieși în stradă și a se mobiliza prin proteste împotriva guvernării PSD-ALDE.

O perspectivă însă care dă frisoane liderilor ALDE, care fac tot posibilul să se disocieze de orice inițiativă PSD aducătoare de scoruri negative în sondaje și de probleme cu Bruxelles-ul, inclusiv cu familia politică europeană din care fac parte, care în ultima vreme stă cu ochii pe tot ce Tăriceanu și ai lui susțin politic în țară. Conform surselor din conducerea ALDE, în acest moment, Tăriceanu încearcă să-și schimbe imaginea în ochii partenarilor politici din afară într-una de colaborator credibil, în perspectiva viitoarelor alegeri prezidențiale, iar orice acțiuni social-democrate care ar putea ruina această strategie de imagine sunt de ocolit, cazul suspendării președintelui Klaus Iohannis, acolo unde Liviu Dragnea a fost lăsat cu ochii în soare de către aliații săi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.