Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PROBLEME în Norvegia - Rata şomajului a urcat la 14,7% în martie, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată

Video Blocks
Norvegia

Rata şomajului în Norvegia a crescut de şase ori în martie, la 14,7%, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, deoarece companiile au anunţat disponibilizări masive şi încetarea producţiei, pe fondul eforturilor de a limita răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters, citată de Agerpres.

Din total, 10% este rata şomajului pentru cei care nu mai lucrează deloc şi 3% pentru şomajul parţial, a anunţat vineri Agenţia de Muncă şi Asistenţă Socială (NAV).

Deşi multe locuri de muncă sunt clasificate ca temporare, de exemplu la restaurante sau la companii aeriene, care ar urma să-şi readucă angajaţii după ridicarea restricţiilor, economiştii au avertizat că multe firme se vor confrunta cu dificultăţi şi se vor redresa cu greu.

"Vedem o deteriorare semnificativă a pieţei forţei de muncă. În timp ce unele grupuri sunt mai afectate decât altele, avem un impact asupra tuturor sectoarelor. Ca rezultat, întreaga economie norvegiană va fi puternic afectată", a afirmat şeful NAV, Sigrun Vaageng.

Zeci de mii de concedieri sunt anunţate zilnic, deşi multe ar urma să fie temporare, iar companiile pot beneficia de programul de sprijin al Guvernului de la Oslo.

Vezi și: Un nou simptom asociat cu virusul COVID-19! Medicii avertizează: 'Nu ne permitem acest lux cu afecțiuni ale creierului'

Activitatea sectorului privat, exceptând industria petrolului, ar urma să se contracte cu 15% - 20% în viitorul apropiat, a avertizat Guvernul norvegian.

Parlamentul de la Oslo a aprobat împrumuturi, amânări de taxe şi majorarea cheltuielilor cu până la 280 de miliarde de coroane norvegiene (25,25 miliarde de dolari) pentru a atenua impactul epidemiei, în timp ce Banca Centrală a Norvegiei a redus de două ori rata dobânzii, de la 1,5% la nivelul scăzut record de 0,25%.

"Credem că numărul şomerilor va continua să crească, deoarece măsurile restrictive introduse pentru a limita răspândirea pandemiei vor afecta activitatea economică", au avertizat analiştii de la Handelsbanken Capital Markets.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.