Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme la Clubul Olimpia. Directorul adjunct, Daniela Coman și alți angajați sunt cercetați penal pentru mai multe acuzații (presa)

CS Olimpia București
Club Olimpia Bucuresti

Probleme la Clubul Olimpia. Directorul adjunct, Daniela Coman și alți angajați sunt cercetați penal pentru mai multe acuzații (presa)

Se pare ca sunt probleme destul de grave la un club de tradiție din Capitală. Jurnaliștii de la Puterea au documentat un adevărat rechizitoriu la acest club și anunță că acum și procurorii au intrat pe fir și acum îi cercetează pe mai mulți angajați în frunte cu directorul general adjunct, Daniela Coman, pentru infracțiuni destul de grave: înșelăciune și fals intelectual şi abuz, ca urmare a efectuãrii unor plãţi ilegale cãtre o firmã de construcţii. Dar mai sunt și altele...

Iată ancheta celor de la Puterea:

Afaceri cu iz penal la unul dintre cluburile sportive de tradiţie din Bucureşti, la care au crescut, de-a lungul anilor, mari campioni. Directorul adjunct al clubului Olimpia, Daniela Coman, împreunã cu foşti angajaţi, sunt cercetaţi penal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

Acuzațiile vizează săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals intelectual şi abuz, ca urmare a efectuãrii unor plãţi ilegale cãtre o firmã de construcţii. În plus, Daniela Coman face obiectul și al unei alte plângeri penale, în care este acuzatã de încheierea ilegalã a unui contract cu un operator de telefonie mobilã şi de însuşirea unor echipamente electronice care aparţin clubului Olimpia.

În anul 2020, Ministerul Tineretului şi Sportului a decis sã renoveze cele douã baze ale clubului Olimpia din Bucureşti, locaţii unde sunt amplasate săli de antrenament, bazin de înot şi clădiri sociale (cantină şi hotel pentru sportivii care nu sunt din Bucureşti). Contractul, în sumã de 529.415,53 lei, a fost încredinţat Keon Hi-tech Claddings SRL, astfel cã, pe 26 noiembrie 2020, între cele douã pãrţi a fost semnat contractul nr. 8.373/26.11.2020. Totodatã, prin Caietului de sarcini înregistrat sub nr. 7813/13.11.2020, care era anexă la Contract, a fost stabilit cu exactitate unde trebuiau făcute renovări, dar și tipul de materiale și cantitățile exacte care urmau a fi utilizate. Termenul de finalizare al lucrãrilor era stabilit pentru data de 24 decembrie 2020.

În mod surprinzãtor, pe 23 decembrie 2020, în plinã pandemie, fãrã a se deplasa în teren pentru a verifica dacã Keon Hi-tech Claddings SRL îşi îndeplinise obligaţiile contractuale, o comisie de recepţie, formatã din angajaţi ai clubului Olimpia (Chisescu Alexandru – președinte, Covrig Mihai şi Luchian Dănuț – membri, Irimia Mihai – membru secretar, Bogdan Constantin – membru rezervă) au încheiat Procesul – verbal de recepție nr. 9258/23.12.2020, în baza căruia s-a constatat că lucrările fuseserã efectuate în totalitate de Keon Hi-tech Claddings SRL şi subcontractorii sãi, fapt însã ce nu corespundea realității. Tot în aceeaşi zi, pe repede înainte, a fost încheiat și procesul-verbal de recepție a materialelor pentru lucrări de reparații curente, în care, de asemenea, la stadiul materialelor livrate era menționat procentul de 100%, chestiune ce nu corespundea realității.

Acte adiţionale încheiate dupã finalizarea în fals a lucrãrilor

Culmea, a doua zi, pe 24 decembrie 2020, deşi fusese încheiat procesul-verbal de recepție finală la terminarea lucrărilor, între cele douã pãrţi a mai fost încheiat un act adițional la contractul iniţial, pentru crearea unei aparențe de legalitate, în vederea plãţii unor bani din bugetul clubului Olimpia. Astfel, prin actul adițional nr. 1/24.12.2020 la contractul de execuție de lucrări iniţial, s-a prelungit termenul de finalizare a lucrãrilor pânã la 26 martie 2021 şi s-a convenit … plata integrală a contractului. Ulterior, pe 25 martie 2021, a mai fost încheiat actul adițional nr. 2 la contractul iniţial, prin care s-a mai prelungit termenul de finalizare a lucrãrilor până la 31 martie 2021.

Practic, prin cele douã acte adiţionale s-a modificat şi prețul contractului, în sensul posibilitãţii unei plății nejustificate, în sumã de 196.548,25 lei şi s-a recunoscut şi cã procesele verbale încheiate pe 24 decembrie 2020, de finalizare a lucrãrilor, erau false.

Curtea de Conturi a gãsit o ordonanţare de platã semnatã ilegal

Deşi la data de 19 aprilie 2021 lucrãrile nu erau finalizate (acest lucru reieşind din procesul-verbal de recepție finală nr. 3183), deoarece directorul general al clubului Olimpia îşi dãduse demisia, directorul adjunct al clubului Olimpia, Daniela Coman, a semnat ordonanțarea de plată pentru suma de 196.548,25 lei cãtre Keon Hi-tech Claddings SRL. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului cã nu putea angaja clubul sportiv în relațiile cu terții și nici nu putea încheia acte juridice care angajau cheltuieli în numele acestuia, întrucât nu avea o împuternicire legalã în acest sens.

 

 

Aceste lucruri au ieşit la suprafaţã dupã ce un control al Curţii de Conturi a scos la ivealã faptul că lucrările contractate de clubul Olimpia nu s-au fãcut în integralitatea lor şi s-au întocmit în fals documente privind executarea lucrărilor, în scopul de a efectua cheltuieli nejustificate, plãtite în avans, pentru lucrări de reparații curente neexecutate. Mai mult, Curtea de Conturi a constatat cã ordonanţarea fãcutã de directorul adjunct Daniela Coman nu a fost legalã, fapt pentru care aceasta s-a ales cu o plângere penalã, care este acum pe masa procurorilor Parchetului sectorului 2.

Abonament de telefonie mobilã pentru mama “şefei”, plãtit din banii clubului Olimpia

Numele directorului adjunct al clubului Olimpia, Daniela Coman, mai apare într-o altã plângere penalã, în care este învinuitã de sãvârşirea infracţiunilor de delapidare, uzurparea funcției și abuz în serviciu.

Concret, Daniela Coman este acuzatã cã, deşi nu putea angaja clubul Olimpia în relațiile cu terții și nu putea încheia acte juridice care angajau cheltuieli în numele acestuia fără o delegare specială în acest sens, a prelungit în mod ilegal un contract cu un furnizor de servicii de telefonie mobilă, generând, astfel, costuri lunare suplimentare asociate acestor servicii.

Aceastã “afacere” a ieşit la ivealã pe 26 iunie 2023, atunci când contabilul- șef al clubului a întocmit o notã de serviciu în care arãta cã a încercat în zadar să clarifice situația privind contractul semnat de Daniela Coman şi sã identifice angajaţii care utilizează abonamentele de telefonie mobilă plătite lunar de club, în condiţiile în care se utiliza doar un numãr de telefonie mobilã din şapte contractate, iar cheltuielile lunare suportate de club erau de circa 1.200 lei (cu TVA inclus)/.

Ulterior respectivei note, s-a constatat cã doar un număr de telefon era utilizat de o angajatã a clubului Olimpia, cinci numere de telefon pãreau a nu fi utilizate, iar un număr de telefon (0760.26x.xx8) era utilizat de o doamnã care ulterior a fost identificatã dupã poza de profil pe care o avea la o aplicaţie de mesagerie, ca fiind mama Danielei Coman, directorul adjunct al clubului Olimpia.

Echipamente electronice comandate ilegal, cu o ştampilã falsã, din banii cuveniţi clubului, nu se regãsesc în contabilitate

Cercetãrile interne au scos la ivealã şi faptul cã Daniela Coman încheiase la 16 februarie 2021, fãrã vreo împuternicire, un contract cu furnizorul de telefonie mobilã, care presupunea contractarea a şapte abonamente Business Global 30 (fiecare cu o valoare lunarã de 30 euro, fără TVA) și primirea de cãtre clubul Olimpia a unei subvenții în sumă de 2.940 euro (fără TVA) pentru achiziționarea de echipamente electronice de comunicații.

Aşa s-a aflat cã directorul adjunct, Daniela Coman, comandase la furnizorul de telefonie mobilã şi alte echipamente electronice, care au fost plătite din subvenția comercială de care beneficiase clubul (trei NB Lenovo Thinkbook 15, în valoare totala de 2.163 euro, fără TVA şi un proiector Epson EB-FH06, în valoare totală de 577,5 euro fără TVA).

Culmea, ambele comenzi (nr. 220622/22.06.2022 şi nr. 210923/23.09.2021) ale respectivelor echipamente, plãtite din subvenţia obţinutã de Clubul Olimpia, au fost fãcute de Daniela Coman fãrã o notă de fundamentare aprobatã de directorul general şi, mai mult, acestea au avut aplicatã o ștampilă care nu era cea oficial utilizată în cadrul instituţiei sportive.

 

Cercetãrile interne au mai arãtat cã, deşi Daniela Coman ar fi trebuit să transmită compartimentului contabilitate documentele necesare pentru ca bunurile achiziţionate pentru club de la compania de telefonie mobilã să fie înregistrate în contabilitate și în gestiune, acest lucru nu s-a întâmplat.

Rãmâne de vãzut cum vor soluţiona procurorii cele douã plângeri penale, însã anumite surse susţin cã directorul adjunct nu va pãţi nimic, datoritã sprijinului politic de care beneficiazã, în condiţiile în care de-a lungul anilor a fost o apropiatã a fostului ministru Nicolae Bãnicioiu, a fostului preşedinte al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, precum şi a mai multor figuri politice importante din PNL.

Singurul lucru concret pânã acum este cã în sãptãmânile urmãtoare, clubul sportiv Olimpia va fi luat la puricat de cãtre Corpul de control al Agenţiei Naţionale pentru Sport, ținând cont de numeroasele afaceri oneroase derulate la aceastã pepinierã a sportului românesc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.