Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme majore la companiile de stat: datoriile se ridică la aproape 135 de miliarde de lei

finante

Companiile de stat au acumulat datorii de 134,67 miliarde lei, atât către bugetul de stat, cât și către alți creditori. Din această sumă, 117,44 miliarde de lei reprezintă datorii ale companiilor controlate de Guvern, iar 17,23 miliarde lei sunt ale unor companii subordonate autorităților locale, informează profit.ro.

Ministerul Finanțelor a monitorizat 1.484 companii de stat, întreprinderi publice nefinanciare, dintre care 187 erau în diverse stadii de insolvență, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare.

Din datoriile de 135 miliarde de lei ale companiilor de stat, o parte, nespecificată în raportul Ministerului Finanțelor, sunt restanțe către buget. Capitalul propriu al întreprinderilor publice nefinanciare a fost în sumă totală de 53,18 miliarde lei, iar activele totale s-au ridicat la 260,12 miliarde lei. Gradul de îndatorare (Total Datorii /Total Active) al companiilor a fost de 51,77%.

Totodată, statul controlează și nouă întreprinderi publice financiare, datoriile totale ale acestora fiind de 53,62 miliarde lei.

Gradul de îndatorare calculat conform formulei (Total Datorii /Total Active) a fost de 86,25%. Capitalul propriu al acestora a fost în sumă totală de 7,88 miliarde lei, iar activele totale de 62,18 miliarde lei.

Guvernul a decis, în urmă cu câteva zile, să reincrimineze ca faptă penală reținerea și neplata, încasarea și neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a unor impozite și/sau a unor contribuții, cum sunt cele plătite de angajați la pensie și sănătate.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că nu vor fi ocolite de sancțiuni nici companiile de stat. Limitele pedepsei cu închisoarea sunt de la 1 an la 5 ani. În cazul unei astfel de infracțiuni, dacă prejudiciul este sub 50.000 de euro și este recuperat, fapta este sancționată doar cu amendă, în timp ce dacă prejudiciul este între 50.000 de euro și 100.000 de euro, se poate sancționa cu amendă sau cu închisoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.