Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme mari în Belgia: Dezacorduri în privinţa bugetului

belgia

Premierul belgian Charles Michel a amânat în ultimul moment discursul de politică generală pe care urma să-l prezinte marţi în Camera Deputaţilor, cu ocazia reluării lucrărilor parlamentului, din cauza unor dezacorduri profunde în interiorul majorităţii de guvernare cu privire la bugetul de stat, relatează AFP.

Cele patru partide ale majorităţii de centru-dreapta - naţionaliştii flamanzi, liberalii flamanzi, creştin-democraţii flamanzi şi liberalii francofoni - încearcă de mai multe săptămâni să convină asupra unor măsuri pentru rectificarea bugetului pe 2016 şi elaborarea celui de anul viitor, pe fondul de contestare din partea sindicatelor şi a opoziţiei de stânga. Conform ultimelor informaţii, mai rămâneau de identificat sursele pentru economii sau pentru venituri suplimentare de 3 miliarde de euro, astfel încât bugetul să se menţină în indicatorii programului de reducere a deficitelor prezentat Uniunii Europene.

Pentru atingerea acestui obiectiv, coaliţia la putere preconiza în special economii de 900 milioane de euro în politica de sănătate şi reducerea impozitului pe profit, de la 33,99% la 23%, pentru relansarea creşterii economice. În principiu, proiectul de buget ar fi trebuit finalizat înaintea discursului premierului, însă partidul creştin-democrat flamand a pus luni în discuţie crearea unei taxe asupra veniturilor financiare ale persoanelor private. Belgia este una din puţine ţări europene unde o astfel de taxă nu există. Poziţia creştin-democraţilor a suscitat însă critici aprinse din partea celorlalte două formaţiuni flamande din coaliţie, vicepremierul Kris Peeters părăsind masa negocierilor. Potrivit agenţiei Belga, Charles Michel i-a convocat pentru marţi dimineaţă pe liderii grupurilor parlamentare ale majorităţii sale, pentru aplanarea tensiunilor, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.