Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme pe front după retragerea Wagner: Rusia va apela la deținuți și la ceceni pentru a acoperi lipsa de trupe (Bloomberg)

politico.com
Wagner

Rusia se pregătește să trimită mai multe unități cecene și prizonieri în Ucraina pentru a suplini lipsa de oameni după retragerea unităților PMC Wagner, a relatat marți Bloomberg, citând surse "europene de informații".

Potrivit surselor, Rusia a mutat un număr mare de unități în Bahmut, capturat de wagneriști după mai multe luni de lupte. Ca urmare, apărarea zonelor ocupate din sudul Ucrainei a fost slăbită considerabil.

Revolta fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, care a devenit cea mai mare amenințare la adresa președintelui Vladimir Putin în cei 24 de ani de guvernare, a privat forțele rusești de unii dintre cei mai experimentați luptători, precizează agenția. Săptămâna trecută, Direcția de informații din Ucraina a declarat că este puțin probabil ca forțele Wagner să reapară pe câmpul de luptă într-un număr semnificativ.

Deși nu se așteaptă ca plecarea PMC Wagner să schimbe cursul războiului din Ucraina, hotărârea lui Putin de a evita mobilizarea militară completă înseamnă că Rusia va trimite probabil mai mulți ceceni și prizonieri pe linia frontului în următoarele săptămâni, sugerează oficialii europeni.

Medvedev susține că situația e sub control

Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat marți că peste 185.000 de persoane au fost recrutate în armata rusă între 1 ianuarie și 4 iulie.

"Tentativa de revoltă armată nu a schimbat în niciun fel atitudinea cetățenilor față de serviciul prin contract în zona operațiunii militare speciale", susține el.

Potrivit declarației lui Medvedev, aproape 10.000 de persoane au semnat contracte numai în ultima săptămână.

Oficialii europeni consideră că, adoptând experiența Wagner în recrutarea de prizonieri, Ministerul Apărării a crescut treptat numărul acestora în armată - până la aproximativ 15.000. Este probabil ca acest număr să crească în continuare. Aproximativ 2000 de persoane servesc în așa-numitele unități militare punitive "Sturm Z".

Nu este clar câte trupe suplimentare poate furniza Cecenia, notează articolul.

Liderul republicii, Ramzan Kadîrov, a declarat în luna mai că aproximativ 7.000 de soldați ceceni se află deja în Ucraina și alți 2.400 sunt în curs de pregătire pentru cele două noi regimente ale Ministerului Apărării.

Luptătorii ceceni au fost supranumiți anterior "batalioane TikTok" de către unii critici pentru că par a fi mai activi pe rețelele de socializare decât în luptă, amintește Bloomberg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.